Breaking news

Servicers: Αυστηρότεροι κανόνες, πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ και νέες υποχρεώσεις για τα funds
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Οκτώ βασικές παρεμβάσεις για την προστασία των δανειοληπτών και την αυστηρότερη εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο υπερψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στις νέες ρυθμίσεις αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι αρκετές διατάξεις συγκέντρωσαν περισσότερες από 200 θετικές ψήφους η καθεμία. Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι να ενισχυθεί η προστασία των συνεπών οφειλετών, να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες των servicers και να διασφαλιστούν μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση των οφειλών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται πρόστιμα έως 500.000 ευρώ ανά δανειολήπτη για παραβιάσεις της νομοθεσίας από τους servicers, υποχρεωτική συνεργασία τους με τον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Μεσολαβητή, αλλά και αναστολή της τοκοφορίας όταν καθυστερούν περισσότερο από 45 ημέρες να ενημερώσουν αναλυτικά τους οφειλέτες.

Servicers: Οι νέες υποχρεώσεις και η προστασία των δανειοληπτών

Ειδικότερα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

  • Προστασία των συνεπών δανειοληπτών από την αναγκαστική εκτέλεση, με αυστηρά πρόστιμα έως 500.000 ευρώ ανά δανειολήπτη για τους servicers που παραβιάζουν τη νομοθεσία.
  • Άρση των χρονικών περιορισμών για τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
  • Υποχρέωση των servicers να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τα οικονομικά τους στοιχεία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα παράπονα των πολιτών.
  • Ετήσιο ανεξάρτητο διαχειριστικό έλεγχο για τα χαρτοφυλάκια των servicers που διαθέτουν εγγύηση του Δημοσίου.
  • Υποχρεωτική συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων με τον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Μεσολαβητή για τη διαχείριση των παραπόνων των οφειλετών.
  • Αναστολή της τοκοφορίας, εφόσον ο servicer καθυστερήσει περισσότερο από 45 ημέρες να ενημερώσει αναλυτικά τον οφειλέτη.
  • Θέσπιση ανώτατου ορίου τοκοφορίας και αυτοδίκαιο επανυπολογισμό των οφειλών, χωρίς να χρειάζεται ο δανειολήπτης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
  • Υποχρέωση των funds να καταθέτουν έγγραφη και βιώσιμη πρόταση ρύθμισης τρεις μήνες πριν από οποιονδήποτε πλειστηριασμό.

Παράλληλα, με 212 θετικές ψήφους εγκρίθηκε υπουργική τροπολογία που προβλέπει σταθερό επιτόκιο 3% για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για ευάλωτους και επιλέξιμους οφειλέτες. Η ίδια τροπολογία προβλέπει, επίσης, αύξηση των προστίμων για τους servicers, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως τα 5 εκατ. ευρώ.

Δήμοι: Πακέτο 6+2 μέτρων και ενίσχυση της χρηματοδότησης

Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο πακέτο έξι συν δύο μέτρων για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλαμάτα, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Όπως σημείωσε, η ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων έχει αυξηθεί από περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 3 δισ. ευρώ το 2026, καταγράφοντας άνοδο 67%.

Οι έξι βασικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

  • Άμεση πίστωση 300 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΑΝ στους Δήμους για έργα ανακύκλωσης.
  • Διάθεση 240 εκατ. ευρώ εντός Νοεμβρίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων προς τους παρόχους ενέργειας.
  • Δυνατότητα αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων από 0,75% σε 1%, ως πόρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για όσους Δήμους επιλέξουν να εφαρμόσουν την αύξηση.
  • Διπλασιασμός της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» θα διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία για την επισκευή σχεδόν 2.000 σχολείων σε όλη τη χώρα.
  • Διάθεση 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τετραετία για έργα οδοποιίας εντός του αστικού ιστού. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από ειδικό τέλος, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί όταν ομαλοποιηθεί η αγορά καυσίμων.
  • Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για την προμήθεια μπαταριών, ώστε οι Δήμοι να αξιοποιούν για αυτοκατανάλωση την ενέργεια που παράγεται από τοπικές ανανεώσιμες πηγές.

Στα παραπάνω προστίθενται δύο ακόμη παρεμβάσεις που αφορούν το ενεργειακό κόστος των Δήμων. Η πρώτη προβλέπει, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, πρόσθετη ρύθμιση οφειλών έως 60 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά την έναρξη συζητήσεων με την επιχείρηση για τη διαμόρφωση ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τους Δήμους, όταν αποκλιμακωθεί η σημερινή αναταραχή στην αγορά.

Νόμιμη μετανάστευση και νέα ψηφιακά εργαλεία του ΕΟΠΥΥ

Αναφορά έγινε και στα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη νόμιμη μετανάστευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι εγκρίσεις μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό αυξήθηκαν από 41.000 το εννεάμηνο του 2025 σε 68.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2026. Πρόκειται για αύξηση κατά 27.000 εγκρίσεις.

Παράλληλα, πρόοδος καταγράφεται στην εξέταση των εκκρεμών αιτήσεων ανανέωσης αδειών διαμονής. Από τις 85.000 αιτήσεις που εκκρεμούσαν όταν ψηφίστηκε ο νόμος τον Φεβρουάριο, είχαν ελεγχθεί οι 65.000 έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ο κ. Μαρινάκης παρουσίασε τα δύο νέα ψηφιακά εργαλεία του ΕΟΠΥΥ, την εφαρμογή «myEOPYY app» και το Σύστημα Αξιολόγησης Παρόχων Υγείας, τα οποία αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Μέσω της εφαρμογής «myEOPYY app», οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση στον προσωπικό τους Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και θα μπορούν να ενημερώνονται για:

  • Την ασφαλιστική τους ικανότητα.
  • Τις επισκέψεις σε γιατρούς και τις ιατρικές πράξεις.
  • Τις νοσηλείες και τα φάρμακά τους.
  • Τις αποζημιώσεις και τις παροχές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
  • Τα αιτήματα που αφορούν ανήλικα και εξαρτώμενα μέλη.
  • Την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την παραλαβή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 4,6 εκατομμύρια ΑΜΚΑ έχουν ήδη συνδεθεί με τον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, ενώ το 77% των αιτημάτων του τελευταίου μήνα υποβλήθηκε ψηφιακά.

Τέλος, το νέο Σύστημα Αξιολόγησης Παρόχων Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αξιολογούν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από ιδιώτες παρόχους. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα αξιοποιούνται από τον ΕΟΠΥΥ για την παρακολούθηση της ποιότητας των υπηρεσιών, τον εντοπισμό προβλημάτων και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις