Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Την πρόσληψη συνολικά 1.375 υγειονομικού προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προανήγγειλε σήμερα, Τετάρτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή παρουσίαση σχετικά με τον προσωπικό γιατρό η κα Αγαπηδάκη τόνισε ότι: «Αναμένονται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκ των οποίων οι 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ».

Ωστόσο, η κα Αγαπηδάκη δεν ξεκαθάρισε εάν οι προσλήψεις αυτές θα προκύψουν από νέες προκηρύξεις ή από ήδη υπάρχουσες. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, ακολουθεί «φθίνουσα» πορεία ο αριθμός των νέων προσλήψεων στο ΕΣΥ, που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ότι την περασμένη εβδομάδα, θα δημοσιευόταν η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο 6.000 ιατρών και 4.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι άφαντη. Την περασμένη Κυριακή, ο αριθμός αυτός έπεσε σε 4.600, σύμφωνα με τον υπουργό, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική προκήρυξη. Τελικά, εκδόθηκε μία προκήρυξη για την πρόσληψη 704 γιατρών στο ΕΣΥ επί θητεία, ενώ έχει υπογραφεί και μία προκήρυξη ΑΣΕΠ για 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τους φορείς του υπουργείου Υγείας.

«Στο εξής, θα ανοίξουν και νέες θέσεις ανά Δήμο, προκειμένου να έχουν γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής τους, ενώ ρόλο θα αναλάβουν και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)» ανέφερε.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται προκειμένου «να λειτουργήσει» ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αλλά και τα κίνητρα που δίνονται για προσέλκυση περισσότερων γενικών γιατρών και παθολόγων, λέγοντας ότι: «Για τους ειδικευόμενους γιατρούς, πως θα δίνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας».

«Πέραν της αμοιβής του, ο προσωπικός γιατρός θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, ανάλογα με το εάν – για παράδειγμα – ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω). Σε περίπτωση που τα ποσοστά του υπολείπονται των στόχων, θα υπάρχουν «ποινές» τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν γιατρό της αρεσκείας τους ως προσωπικό γιατρό (πέραν των συμβεβλημένων), πληρώνοντας όμως την επίσκεψη. Εκτιμάται πως το μέτρο αφορά περίπου 2.500 γιατρούςΤο όριο εγγραφής σε προσωπικό γιατρό θα λήξει στο τέλος του έτους και, όσοι πολίτες δεν εγγραφούν, θα αντιστοιχιστούν αυτόματα με συγκεκριμένο γιατρό.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως: «Στο θεσμό του προσωπικού γιατρού συμμετέχει συμβουλευτικά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο επικεφαλής Γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα Joao Brenda, που επιβράβευσε την μεταρρύθμιση. Το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται σε 10 μέρες, από τον Μάιο αναμένονται οι εφαρμοστικές διατάξεις και η εφαρμογή τους αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κυβέρνηση έκανε τη θεωρία, πράξη και οι αλλαγές έχουν συζητηθεί με τις Ενώσεις γιατρών, ώστε «να έχουμε μία συνολική συμφωνία».

«Όταν μιλάμε για προσωπικό γιατρό, μιλάμε για πρόληψη»

Ακόμα, η κα Αγαπηδάκη επεσήμανες πως: «Όταν μιλάμε για προσωπικό γιατρό, μιλάμε για πρόληψη. Υπήρχε λανθασμένη πεποίθηση πως ο προσωπικός γιατρός καλύπτει τα πάντα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα ασχολείται με πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο».

Όπως είπε, «στον θεσμό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Το 60% των γιατρών απαιτείται στην Αττική».

«Για τους ειδικευόμενους γιατρούς, θα δίνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας, με την δέσμευση να παραμείνουν στο ΕΣΥ. Με αυτό το κίνητρο θα παραμένουν στο ΕΣΥ συνολικά για 10 χρόνια» ανέφερε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις