Breaking news

INTIME
A

Σε 15 περίπου ημέρες θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνύματα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας, 1,5 χρόνο μετά το «πάγωμα» του προγράμματος, όπως διαμήνυσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ειδικότερα, η κα Αγαπηδάκη ανέφερε πως: «Σε 15 περίπου ημέρες θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα sms για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας», ενώ ανακοίνωσε πως: «Την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση προς τους γιατρούς που θα πραγματοποιούν τις εξετάσεις ώστε να δηλώσουν συμμετοχή».

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι γυναίκες 21 ως 29 ετών, που δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης.

Ποιες αφορά 

Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι οι γυναίκες που: 

  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης,

Προγραμματισμός για γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών 

 Ο προγραμματισμός για τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών είναι ο ακόλουθος:

  • αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης PAP-TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας
  • καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης
  • σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας

Από τον Μάιο οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Νέα προγράμματα για ψυχική υγεία

Παράλληλα, η κα Αγαπηδάκη διαμήνυσε πως: «Τον Μάιο, ξεκινάει, όπως είπε, το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Ενώ, τόνισε πως: «Επεκτείνονται τα όρια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και ακολουθούν προγράμματα για την ψυχική υγεία».

Σημειώνεται ότι, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας πως: «Δεν έχει καθυστερήσει, αποδίδοντας τις αναβολές σε κομματική σπέκουλα».

Έξτρα μπόνους 1.800 ευρώ σε γιατρούς και νοσηλευτές σε νησιά 

Όσον αφορά τις σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στα νησιά, ενόψει της θερινής σεζόν, που θα κατακλυστούν από τουρίστες, είπε ότι συνεχίζει να ισχύει το έξτρα μπόνους σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως: «Ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει το έξτρα μπόνους που δίνουμε σε γιατρούς και νοσηλευτές, για να υπάρχει αυξημένη κάλυψη γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά, γιατί τους μήνες της τουριστικής περιόδου, έχουμε και πολύ περισσότερο πληθυσμό. Εκτός από αυτό δρομολογούμε και άλλα μέτρα, που θα ανακοινώσουμε αργότερα».

Τι είπε για το λουκέτο στο τμήμα βραχυθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Σχετικά με το λουκέτο στο τμήμα βραχυθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», η κα Αγαπηδάκη ανέφερε πως: «Δεν υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για τη συγκεκριμένη θεραπεία».

«Έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης η αντικατάσταση του μηχανήματος κι έχουν δρομολογηθεί όλοι οι ασθενείς, εκτός από έναν που παραμένει σε εκκρεμότητα» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι διακόπηκε από σήμερα, Πέμπτη η λειτουργία του τμήματος θεραπείας γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα». Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τμήμα που έκαναν τις θεραπείες τους γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ανεγχείρητος, δηλαδή τα πιο βαριά περιστατικά.

Το τμήμα αυτό θα κλείσει επειδή κανένας διοικητής δεν μερίμνησε για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά του, παρά τις σχετικές εκκλήσεις γιατρών από το 2016. 

Μιλώντας στο NEWS 24/7, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», καρδιολόγος και διευθύντρια του αιμοδυναμικού τμήματος, κα Σοφία Χατζίδου τόνισε πως: «Μεσοσταθμικά από σήμερα και μέχρι και το τέλος του χρόνου θα έκαναν θεραπεία εδώ περίπου 100 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας». Αυτός ο αριθμός των γυναικών, βέβαια, ενδέχεται να αυξηθεί, στην περίπτωση που ξεκινήσει η Δράση του υπουργείου Υγείας για τις δωρεάν εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας, καθώς αναμένεται να γίνουν νέες διαγνώσεις. Ως εκ τούτου, η κάλυψή των ασθενών από άλλα νοσοκομεία, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για το ΕΣΥ μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του το εν λόγω τμήμα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις