Breaking news

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία και το ΕΣΥ
A

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Με το νέο σχέδιο νόμου εισάγονται ρυθμίσεις για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Κέντρα Υγείας, και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής δήλωσε η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη». Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια έχουν δηλώσει το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας.

Tο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει την πλήρη διάλυση του θεσμού της δημόσιας Υγείας, καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιβάρυνση των πολιτών με τρία διαφορετικά χαράτσια, αλλά και η απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ σε ιδιωτικά ιατρεία.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο τροπολογία που αφορά τους συμβασιούχους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία επιχειρεί να αποθαρρύνει οποιαδήποτε σκέψη για κινητοποιήσεις του κλάδου των εργαστηριακών γιατρών και συμμετοχή των ίδιων σε αυτές. Όπως αναφέρει η τροπολογία, όσοι γιατροί αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση παραπεμπτικών, θα λύονται οι συμβάσεις τους αυτοδικαίως και αζημίως για τον Οργανισμό.

Ιδιωτικά ιατρεία από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως οι γιατροί μπορούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή και να απασχολούνται παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές.

Έτσι, μετά τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις 12 Μαρτίου, αλλά και τις λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας προχωρά περαιτέρω το θέμα της εισόδου ιδιωτών γιατρών στη δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του ΕΣΥ, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης».

«Ειδικότερα, οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος – τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης – εποπτείας των επαγγελματιών Υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων Υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες Υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Τη σχετική άδεια την παρέχει ο διοικητής του νοσοκομείου ή του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού».

Κρατούν του συνταξιούχους γιατρούς για να μην αδειάσει το ΕΣΥ

Παράλληλα, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα παράτασης χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όσους γιατρούς βγαίνουν στη σύνταξη, αντί να το στελεχώσει με νέο προσωπικό

Οι συνταξιούχοι γιατροί θα μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

«Ιατροί του κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), των οποίων η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2022, την 31η.12.2021 ή την 31η.12.2020 λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους και οι οποίοι παραμένουν στην υπηρεσία τους έως την 31η.3.2024, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 5047/2023 (Α’ 147), δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η.12.2025, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευθεί με άλλον τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής σε αυτό σύμφωνα με την περ. ε) της παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (Α’ 297).», αναφέρεται στο άρθρο 8.

Από την τσέπη των ασθενών και ο προσωπικός γιατρός

Μετά τα απογευματινά χειρουργεία με το «νόμιμο φακελάκι», με επιβάρυνση του ασθενούς επιχειρείται να καλυφθεί και η έλλειψη προσωπικών γιατρών από το υπουργείο Υγείας.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το θέμα του προσωπικού γιατρού, καθώς ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ιδιώτη γιατρό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη για τα απογευματινά χειρουργεία, σε μια χώρα που επίσημα αναγνωρίζει ότι το 9% του πληθυσμού της δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του εξαιτίας οικονομικής ένδειας, μεγάλης αναμονής ή μεγάλης απόστασης από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, με το 32% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και το 26,3% στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις