Breaking news

Ευρωεκλογές 2024
A

Άνοιξαν και επισήμως οι κάλπες, σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου, για τις Ευρωεκλογές του 2024. Συγκεκριμένα, από τις εκλογές πρόκειται να αναδειχθούν συνολικά 720 εκπροσώποι των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα κληθούν, όπως και το 2019, να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, ενώ παράλληλα τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι, οι αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνουν τις μεταβολές των βασικών καταλόγων και των καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 καθώς και τις μεταβολές των καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Όσοι δηλαδή πολίτες δηλαδή έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη και έχει διεκπεραιωθεί έως τις 30 Απριλίου στον αρμόδιο δήμο, σε αυτές τις εκλογές, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Όσον αφορά στους πολίτες που επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν εμφανίζεται κάποια ειδική ένδειξη στην εφαρμογή του υπουργείου. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν για την αποστολή του εκλογικού υλικού με email και/ή sms. Στο μεταξύ, εάν δεν παραληφθεί ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου από την αρμόδια επιτροπή συλλογής έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα 17:00, οι ανωτέρω εκλογείς, αφού ενημερωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών μεταξύ 11:00 και 19:00 στο εκλογικό τμήμα που εμφανίζεται στο «Μάθε Πού Ψηφίζεις».

«Μάθε που ψηφίζεις»

Οι πολίτες μπορούν πλέον να μάθουν το που θα ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου, με λίγα μόνο «κλικ», μέσω της εφαρμογής «Μάθε που ψηφίζεις».

Εκλογικοί κατάλογοι

Bήμα προς βήμα η διαδικασία 

 • Αρχικά εισέρχεστε στη διεύθυνση ΕΔΩ.
 • Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία του ονόματος σας, αλλά και τα ονόματα των γονέων σας, μαζί και την ημερομηνία γέννησης σας.
 • Ακόμη μπορείτε να συμπληρώσετε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (Ε.Ε.Ε.) και το επώνυμο σας.
 • Τέλος αφού πατήσετε αναζήτηση θα δείτε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα, καθώς και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι εκλογείς στην κάλπη

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι συγκεντρώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, ενώ για την ψηφοφορία των εκλογέων και την εξασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίας, οι εκλογείς υποχρεούνται να έχουν μαζί τους κάποιο αναγνωριστικό έγγραφο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει την δυνατότητα στους ψηφοφόρους να χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά έντυπα και ηλεκτρονικά έγγραφα. 

Συγκεκριμένα, οι εκλογείς καλούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης ή το βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Τι ώρα είναι ανοικτά τα γραφεία ταυτοτήτων

Ανοικτά πρόκειται να παραμείνουν και το Σάββατο 8 Ιουνίου, καθώς και σήμερα, Κυριακή 9 Ιουνίου τα γραφεία ταυτοτήτων και τα γραφεία διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, ενόψει των Eυρωεκλογών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η λειτουργία των γραφείων θα γίνει ως εξής:

Γραφεία Ταυτοτήτων

 • Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07:00 το πρωί έως 19:00 το απόγευμα 

Γραφεία Διαβατηρίων

 • Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07:00 το πρωί έως 19:00 το απόγευμα 

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ή  έκτακτων ραντεβού θα πραγματοποιείται κανονικά.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά καθώς και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πόσους σταυρούς βάζετε στο ψηφοδέλτιο

Από τις εκλογές θα αναδειχθούν συνολικά 720 εκπροσώπων των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΟι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα κληθούν, όπως και το 2019, να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων. Μπορεί δηλαδή να βάλει από κανέναν έως 4 σταυρούς. 

Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί.

 • Αν δεν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό.
 • Αν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο υπέρ του συνδυασμού.
 • Αν δεν έχει τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό και έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
 • Αν τεθεί σταυρός προτίμησης στην ένδειξη «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω - Ψηφίζω λευκό», τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό, ανεξαρτήτως αν έχουν επιλεγεί ή όχι υποψήφιοι.
 • Αν ο εκλογέας επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο εκλογέας σημειώνει στο ψηφοδέλτιο και τον συνολικό αριθμό προτίμησης υπέρ υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 έως 4.
 • Αν εκλογέας δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Τι ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024

Δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή γύρω στις 21:00 αναμένεται να υπάρξει η πρώτη ασφαλής εικόνα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

Για μικρότερα κόμματα υπάρχει πιθανότητα να κριθεί λίγο αργότερα για το αν ξεπεράσουν ή όχι τον πήχη του 3% και εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η ποινή για όσους δεν ψηφίσουν

Για όσους δεν προσέλθουν να ψηφίσουν προβλέπονται αυστηρές ποινές.  Μπορεί στη πραγματικότητα να μην εφαρμόζονται καθώς είναι τεράστιο το ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν την αποχή, ωστόσο το Σύνταγμα προβλέπει ποινές για όσους ψηφοφόρους δεν το ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), από την υποχρεωτική ψήφο, χωρίς ποινικές συνέπειες εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

 • Αυτοί που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.
 • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
 • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

 • Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
 • Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
 • Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Τα βιογραφικά των υποψήφιων που ζητούν την ψήφο μας

Άνδρες, πενηντάρηδες, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, γιατροί και δημοσιογράφοι, είναι τα επικρατέστερα χαρακτηριστικά των υποψηφίων που συνθέτουν τα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων, σύμφωνα με το νέο κείμενο πολιτικής του ΚΕΦΙΜ.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης:

Στο σύνολο των υποψηφίων:

 • To 58% είναι άνδρες, το 42% γυναίκες.
 • Η μέση ηλικία είναι τα 53 έτη για τους άνδρες υποψηφίους και στα 50 έτη για τις γυναίκες.
 • Το 36% έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο (χωρίς μεταπτυχιακό), το 22% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 19% διδακτορικό.
 • Τα επικρατέστερα επαγγέλματα μεταξύ των υποψηφίων είναι αυτά του δικηγόρου και του πανεπιστημιακού (8,4%), ενώ ακολουθούν εκείνα του γιατρού (7,8%), του δημοσιογράφου (7,5%) και του καλλιτέχνη (6,5%).
 • Το 18% των υποψήφιων έχει επανεκλεγεί σε προηγούμενες εκλογές (δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το 13% έχει διορισθεί σε κάποια πολιτική θέση (πχ Γενικός Γραμματέας Υπουργείου).

Ανά κόμμα:

 • Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών υποψηφίων έχουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά (50%), ενώ το μικρότερο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, και Νίκη (38%).
 • Τη μεγαλύτερη μέση ηλικία έχουν η Νέα Αριστερά (55,1 έτη) και η ΝΔ (54,4 έτη), ενώ τη μικρότερη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (48 έτη).
 • Το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με διδακτορικό έχει η Νέα Αριστερά (38%), το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με πτυχίο και μεταπτυχιακό έχει το ΠΑΣΟΚ (38%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων μόνο με πτυχίο έχει το ΚΚΕ (62%).

Τα επαγγέλματα που εκπροσωπούνται περισσότερο ανά κόμμα είναι:

 • ΝΔ: δημοσιογράφος, δικηγόρος, γιατρός.
 • ΣΥΡΙΖΑ: δικηγόρος, γιατρός, δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός, αθλητής/τρια, καλλιτέχνης.
 • ΠΑΣΟΚ: πανεπιστημιακός, δικηγόρος, γιατρός, εκπαιδευτικός, ερευνητής/τρια.
 • ΚΚΕ: δικηγόρος, δημοσιογράφος, γιατρός.
 • Ελληνική Λύση: έμπορος, ιδιωτικός υπάλληλος, αγρότης/κτηνοτρόφος, γιατρός.
 • Νέα Αριστερά: πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, ελεύθερος επαγγελματίας.
 • Νίκη: γιατρός, δικηγόρος, αξιωματικός ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακός, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης.
 • Πλεύση Ελευθερίας: καλλιτέχνης, αθλητής, νομικός, στέλεχος ΜΚΟ.

Το κείμενο πολιτικής «Τα βιογραφικά των Ευρωεκλογών: Μία σύντομη ανάλυση των βασικών υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024» που δημοσιεύσει το ΚΕΦΙΜ βασίζεται σε δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από ανοιχτές πηγές στο διαδίκτυο, όπως οι ιστοσελίδες των κομμάτων, της Βουλής και της Ευρωβουλής, οι οποίες περιέχουν στοιχεία για τα βιογραφικά των υποψηφίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν δυνατό να βρεθούν δεδομένα, συνεπώς ο υπολογισμός έχει γίνει βάσει όσων στοιχείων ήταν διαθέσιμα. Η μεγαλύτερη έλλειψη στοιχείων εντοπίζεται στην ηλικία, όπου μπόρεσαν να συλλεχθούν στοιχεία για το 55% των υποψηφίων, και τις σπουδές, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 69%.

Ποιοι θα λάβουν εκλογική αποζημίωση έως 3.500 ευρώ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η ειδική εκλογική αποζημίωση των κατηγοριών των υπαλλήλων καθορίζεται στο ποσό των 2.000,00 €, με την επιφύλαξη των επόμενων εδαφίων:

 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας  - Θράκης) καθορίζεται στο ποσό των 1.200,00 €, ανά υπάλληλο.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθορίζεται στο ποσό των 560,00 €, ανά υπάλληλο
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των απασχολουμένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Γραφεία του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στους Τομείς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται στο ποσό των 2.000 €, ανά υπάλληλο, και η ειδική εκλογική αποζημίωση των απασχολουμένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης καθορίζεται στο ποσό των 1.200,00 €, ανά υπάλληλο.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση για την Επίτροπο και για τους υπαλλήλους της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπη «Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη» και για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Γενικού Συντονιστή «Αττική II» καθορίζεται στο ποσό των 2.000,00 €, ανά υπάλληλο, και η ειδική εκλογική αποζημίωση για την Αναπληρώτρια Επίτροπο και για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Επιτρόπου στο Υπουργείο Εσωτερικών «Τομέα Μακεδονίας-Θράκης» και «Τομέα Παιδείας» καθορίζεται στο ποσό των 1.200,00 €, ανά υπάλληλο. Για τη Γενική Συντονίστρια «Αττική II» (της Υπηρεσίας Γενικού Συντονιστή «Αττική II» /1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου «Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη») ειδική εκλογική αποζημίωση καθορίζεται στο ποσό των 3.500,00 € και για τη Γενική Συντονίστρια Ελέγχου Κεντρικής Μακεδονίας (της Υπηρεσίας Επιτρόπου Υπουργείου Εσωτερικών «Τομέα Μακεδονίας-Θράκης» και «Τομέα Παιδείας») η ειδική εκλογική αποζημίωση καθορίζεται στο ποσό των 3.500,00 €.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του e-Ε.Φ.Κ.Α./τ. Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. καθορίζεται στο ποσό των 400,00 €, ανά υπάλληλο.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων/ στελεχών του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας καθορίζεται στο ποσό των 3.500,00 €, ανά υπάλληλο, και η ειδική εκλογική αποζημίωση των ατόμων εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθορίζεται στο ποσό των 300,00 €, ανά υπάλληλο. Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων/ στελεχών της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζεται στο ποσό των 800,00 €, ανά υπάλληλο.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθορίζεται στο ποσό των 370,00 €, ανά υπάλληλο.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων, καθορίζεται στο ποσό των 2.000,00 €, ανά υπάλληλο.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Δήμων καθορίζεται στο ποσό των 230,00 €, ανά υπάλληλο.
 • Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέα Εσωτερικών) που υπηρετούν ή απασχολούνται στις Διευθύνσεις Διοικητικής Υποστήριξης, έως 75 άτομα, Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης, έως 24 άτομα, Προμηθειών και Υποδομών, έως 31 άτομα, Εκλογών, έως 55 άτομα, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έως 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων Γενικών Διευθυντών, στις λοιπές Διευθύνσεις και μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών, έως 40 άτομα, καθορίζεται στο ποσό των 3.500,00 €, ανά άτομο, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου όγκου εργασιών που απαιτούνται για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη νέα διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο του ν. 5083/2024 και τις πρόσθετες υποχρεώσεις και ενέργειες που αυτή δημιούργησε για το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και για τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια στον ιδιωτικό τομέα

H ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές με σκοπό την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

 1. Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.
 2. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
 3. Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

 1. Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.
 2. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών.
 3. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
 4. Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Για ποιους είναι δωρεάν τα διόδια

Χωρίς καταβολή κομίστρου θα γίνεται η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη χρήση επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Έπειτα από εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 22:00.

Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους. Σημειώνεται ότι από την παύση είσπραξης των διοδίων εξαιρείται η «Αττική Οδός».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις