CLOSE

Breaking news

INTIME
A

Σε μία εφ΄ όλης της ύλης προχώρησε σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί τον Δεκέμβριο σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, στον κατώτατο μισθό, στις συλλογικές συμβάσεις, στις 12 μειώσεις φόρων θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, στους εποχικούς πυροσβέστες και στην υπόθεση της έκρηξης σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους. 

Έκτακτο βοήθημα 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο, και πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτο βοήθημα, ύψους από 100 έως 200 ευρώ. 

Ωστόσο, τόνισε ότι: «Θα έχουμε διορθώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της χρονιάς». 

Κατώτατος μισθός 

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός ανέφερε εκ νέου την κυβερνητική υπόσχεση ότι θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. «Το 2019 παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, το 2027 θα είναι στα 950 ευρώ. Μία αύξηση σχεδόν 50% και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτό. Τη δεύτερη τετραετία πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των μισθών, όχι μόνο του κατώτατου αλλά και του μέσου μισθού» είπε.

«Μετά το 2027 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Με νόμο δεν μπορεί να μειώνεται και λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών. Συμπαρασύρει και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι  το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι άνω των 1500 ευρώ. «Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης έχει ξεπεράσει τα 1400 ευρώ. Άρα η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Και αυτό είναι και η καλύτερη απάντηση στην επίμονη ακρίβεια. Γιατί κάποια στιγμή σταματούν οι αυξήσεις των τιμών, οι μισθοί όμως θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μόνο έτσι μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φόρων» τόνισε. 

Συλλογικές συμβάσεις

Για τις συλλογικές συμβάσεις ανέφερε ότι: «Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών που καθορίζονται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για πολύ επιτυχημένα παραδείγματα, όπως στον τουρισμό». 

«Είμαστε υπέρμαχοι των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών που θα καθορίζονται από αυτές», πρόσθεσε. 

«Στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων»

Σχετικά με τους φόρους, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι: «Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μειώσει τους φόρους», υπογραμμίζοντας ότι: «Στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων».

«Εφημερίες του ΕΣΥ, αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα- κάποιες εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τη φορολόγηση ακινήτων- μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν, ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά και τα δημόσια οικονομικά είναι σταθερά,  έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη φοροδιαφυγή, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Όταν λίγοι κλέβουν το κράτος, αυτό είναι εις βάρος των πολλών. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιώντας και την ψηφιακή τεχνολογία. Και οι ψηφιακές συναλλαγές μας βοηθούν να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, ειδικά στο ΦΠΑ».

Ερωτηθείς αν η παρέμβαση της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες κόστισε στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σίγουρα είχε κάποιο κόστος. «Αποδεικνύει αυτή η κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας και τελικά υπακούουν στον κανόνα της φορολογικής δικαιοσύνης.  Αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του» είπε. «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πράγματα μόνο ευχάριστα. Και γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις που κάνουμε μπορεί να έχουν ένα πρόσκαιρο κόστος. Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που μπορεί κάποιους να τους στεναχωρούν, τελικά όμως είναι απαραίτητες για να γίνουμε πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε.  

Τι είπε για τους εποχικούς πυροσβέστες

Όσον αφορά στην κατάληψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης από εποχικούς πυροσβέστες που πραγματοποίησαν, στα πλαίσια κινητοποίησης, με την οποία απαιτούσαν την μονιμοποίησή τους και την μετατροπή της σύμβασης εργασίας τους σε 12μηνη, με τους πυροσβέστες να δέχονται αστυνομική βία, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Ήταν πολύ στενάχωρο αυτό που έγινε. Δεν είναι ωραίες εικόνες αυτές και λυπάμαι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Μία μικρή μερίδα επιχείρησε να εισβάλει σε ένα κτίριο που είναι κρίσιμη κρατική υποδομή, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό»

«Η χώρα είχε και έχει εποχικούς πυροσβέστες- μία στρέβλωση που ήρθε από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ-  γιατί έχουμε παραπάνω ανάγκες το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα. Έχουμε ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην ΕΕ. Αν θα προσληφθούν όλοι δεν το ξέρω. Ένα κομμάτι έχει προσληφθεί και ένα κομμάτι θα προσληφθεί στο μέλλον. Να μην εργαλειοποιούνται δίκαια αιτήματα από την αντιπολίτευση. Όταν μιλάμε για καταλήψεις κτιρίων, ένα οργανωμένο κράτος δεν μπορεί να το ανεχθεί» συμπλήρωσε.

Τι είπε για την υπόθεση της έκρηξης σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους

Τέλος, για την υπόθεση της έκρηξης σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους, την Πέμπτη, κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ και ειδικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, να εξιχνιάσει αυτό το φαινόμενο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στην χώρα. Αυτή η κουλτούρα των αντιεξουσιαστών, που για αρκετά χρόνια την ανεχθήκαμε χωρίς να κάνουμε κάτι για να την περιορίσουμε, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις μία μολότοφ να μετατραπεί σε μία βόμβα. Κάθε τέτοιο περιστατικό δίνει μία ευκαιρία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, να εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που ήδη γνώριζε και παρακολουθούσε».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις