Breaking news

Κώστας Τσιάρας
A

Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους «καυτούς» διαλόγους που καίνε την κυβέρνηση Μητσοτάκη κλήθηκε να μιλήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έκανε λόγο για... «παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν».

Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι άμεση επιστροφή των υπέρογκων ποσών που πολλοί έχουν λάβει παράνομα, με τη βοήθεια μελών του κυβερνόντος κόμματος. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να συνεχιστούν οι ροές όλων αυτών των ευρωπαϊκών πόρων προς τους πραγματικούς αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς.

Σε μία προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση «αλλάζει ρώτα» είπε, υιοθετώντας αυστηρό ύφος, πως «όποιος δηλώνει κάτι ψευδές και τώρα θα βρεθεί με πολύ βαριές ποινικές ευθύνες».

Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι η διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας με συμμετέχοντες την Οικονομική Αστυνομία, την ΑΑΔΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολύ γρήγορα ορατά αποτελέσματα, καθώς θεωρεί ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. «Δηλαδή θα υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπουργείων προκειμένου να ανακτηθούν τα χρήματα από αυτούς που πήραν παράνομα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ο υπουργός. 

«Υπάρχει σήμερα το monitoring»

Όπως δήλωσε, αναφορικά με τα ζώα και τα χωράφια, υπάρχει σήμερα το monitoring, που μέσω ενός δορυφόρου καταγράφει την καλλιεργούμενη έκταση και μπορεί να καταγράψει και τη συγκεκριμένη καλλιέργεια που υπάρχει στο χωράφι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ωστόσο, δεν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο πότε τέθηκε σε λειτουργία το monitoring και γιατί δεν χρησιμοποιούνταν τόσο καιρό, πριν ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο. 

«Η γεωργία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να ελεγχθεί» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο είπε πως υπάρχουν διάφορα κενά, τα οποία εντοπίζονται σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν βοσκοτοπικοί χάρτες (δεν υπήρχε κτηματολόγιο το οποίο ήταν απαραίτητο για τους βοσκοτοπικούς χάρτες), δασικοί χάρτες κλπ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις