Breaking news

nea dimokratia
A

Με τις τιμές να τραβάνε την ανηφόρα έχει «φουντώσει» η συζήτηση για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης, ώστε να ενισχυθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως θα χρειαστεί επέκταση του πλέγματος στήριξης, ενώ δεν παραγνωρίζουν πως το κύμα των ανατιμήσεων έχει πολιτικό αντίκτυπο. Είναι δεδομένο πως η ακρίβεια αποτελεί πλέον το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών και όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις αυτό επηρεάζει και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές της ΝΔ θέλουν διεύρυνση των μέτρων στήριξης

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό οι βουλευτές ετοιμάζονται για Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες, ωστόσο γνωρίζουν πως παράλληλα με τις Αναστάσιμες ευχές θα ακούσουν και την αγωνία των ψηφοφόρων τους για την πορεία των τιμών. Στις παραδοσιακές συναντήσεις στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών οι «γαλάζιοι» βουλευτές ξέρουν πως η ακρίβεια θα μονοπωλεί τις συζητήσεις και αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την φαρέτρα των επιχειρημάτων τους. Δεν αποτελεί μυστικό πως στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν διακαώς την διεύρυνση των μέτρων στήριξης, προκειμένου να απαντήσουν στο pressing των ψηφοφόρων.

Η θέση με την οποία ετοιμάζονται να δώσουν την… μάχη στις περιφέρειες τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση. Σημειώνοντας παράλληλα πως κατά την διάρκεια της θητείας της η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, όπως τα γεγονότα στον Έβρο, η πανδημία και τώρα το ενεργειακό.

Το γεγονός πως η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 1.7 εκατομμύρια δικαιούχους πριν από το Πάσχα δίνει μια «ανάσα», ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές εστιάζουν και στην δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Βέβαια με τον πληθωρισμό το Μάρτιο να έχει σημειώσει ρεκόρ 27 ετών και να διαμορφώνεται στο 8,9% μένει να φανεί σε ποιο ύψος θα είναι η αύξηση που θα δοθεί σε 500.000 χαμηλόμισθους ώστε να στηριχθούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως το κύμα των ανατιμήσεων θα έχει διάρκεια και θέλουν να κρατήσουν δημοσιονομικό χώρο. Νέο πακέτο μέτρων - που θα είναι εστιασμένο στην ενέργεια- θα ανακοινωθεί το Μάιο, ανάλογα βέβαια και με τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυβέρνηση αναμένει να δει αν θα προχωρήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτάσεις, όπως το πλαφόν στην χονδρική τιμή της ενέργειας και η αποσύνδεση της τιμής του πετρελαίου από το φυσικό αέριο. Σε περίπτωση πάντως που φανεί πως οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι πιο κάτω, ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Τα... εισαγόμενα διλήμματα στο δρόμο για τις κάλπες

Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση, που παράλληλα με τις κινήσεις στο μέτωπο της ακρίβειας επιδιώκει να προωθήσει νομοσχέδια σε ευαίσθητους τομείς όπως η αγορά εργασίας, η παιδεία και η υγεία. Σήμερα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά»- που προβλέπει ριζικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ- και αναμένεται να παρέμβει στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως όσο θα εντείνονται οι οικονομικές δυσκολίες τόσο θα αυξάνονται οι ακραίες φωνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την δύσκολη αυτή συγκυρία. Μέσα σε αυτό το σκηνικό στόχος είναι να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να μπουν σαφή ερωτήματα στο δρόμο προς τις κάλπες.
 
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις γαλλικές εκλογές σημείωσε πως είναι μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης και προσέθεσε πως με τον ίδιο τρόπο διαμορφώνονται και τα πολιτικά διλήμματα στη χώρα μας. Για να σημειώσει πως όσα γίνονται στο gov.gr «δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερά. Είναι σωστά και προοδευτικά» και να τονίσει πως αυτές οι νέες διαχωριστικές γραμμές θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη συσπείρωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και το ίδιο θα πράξει και το Σάββατο στην Κρήτη, με τις γαλάζιες «μηχανές» να ανεβάζουν ταχύτητα ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - σε προσυνεδριακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι- σημείωσε πως έχει μεγάλη σημασία ο κομματικός μηχανισμός να είναι σε εγρήγορση και σε δυναμική αναμονή για την επόμενη αναμέτρηση (μιλώντας εκ νέου για κάλπες στο τέλος της τετραετίας).

Διαβάστε ακόμη στο ethnos.gr

Δεν είναι μόνο τα βιάγκρα: Ο στρατός της Βραζιλίας αγόρασε δεκάδες εμφυτεύματα σιλικόνης για πέη και προκαλεί σάλο

Χαμός στο twitter με το πουλί που κουτσούλησε τον Τζο Μπάιντεν

Δημοφιλείς Ειδήσεις