Αύριο, στη Λάρισα, ξεκινά η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη, ένα από τα πιο σοβαρά ατυχήματα στην ιστορία της ελληνικής σιδηροδρομικής συγκοινωνίας. Η διαδικασία θα διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς οι συνέπειες του δυστυχήματος ήταν τραγικές.
Το δυστύχημα, που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων, κυρίως νέων ηλικίας 15 έως 25 ετών, και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, με τουλάχιστον 32 να είναι σοβαρά. Η δίκη αυτή είναι κρίσιμη, καθώς θα εξετάσει τις ευθύνες και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.
Κατηγορίες και κατηγορούμενοι
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, 36 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο, με τους μάρτυρες να ξεπερνούν τους 352. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Εποπτικής Αρχής και της Hellenic Train, με τις κατηγορίες να αφορούν «επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία» και ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Οι 33 από τους 36 κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινές μέχρι ισόβια κάθειρξη. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, και βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια.
Η έρευνα και οι ευθύνες
Η έρευνα του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη διήρκεσε σχεδόν 2.5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν παραλείψεις στη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση, καθώς και την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και εποπτείας των σταθμαρχών.
Σημαντικές ευθύνες αποδίδονται και σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για τη μη ολοκλήρωση συμβάσεων που αφορούν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και σε στελέχη του υπουργείου Μεταφορών για την εποπτεία της ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρόμου.
Η αίθουσα της δίκης
Η δίκη θα διεξαχθεί σε μια κύρια δικαστική αίθουσα 283,75 τ.μ., με οθόνες και βοηθητικούς χώρους για δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η αίθουσα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει τη διαδικασία με ασφάλεια και άνεση.
Η έναρξη της δίκης αναμένεται να ρίξει φως σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής σιδηροδρομικής ιστορίας και να προσφέρει απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων.