Breaking news

Έρχονται αυξήσεις στο Δημόσιο: Ένας ή και δύο μισθοί τον χρόνο για όλους
A

Τις πρώτες «μαζικές» αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο ύστερα από μία δεκαετία φέρνει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι αυξήσεις θα ανέλθουν έως έναν μισθό τον χρόνο επιπλέον για πολλούς εργαζόμενους, έως δύο μισθούς για γονείς με παιδιά, ή και μέχρι τρεις για συγκεκριμένες ειδικότητες και θέσεις ευθύνης.  

Η νέα μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης στο Δημόσιο αντιστοιχούν με την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για πολλούς, ή, για ορισμένους, ακόμη και του 15ου, με τη μέση αύξηση ανά δημόσιο υπάλληλο φτάνει σχεδόν στα 1.000 ευρώ.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνεται η αύξηση του βασικού μισθού (που ανεβάζει και τις συντάξιμες αποδοχές σε όλους), η αύξηση σε όλα τα επιδόματα παιδιού κατά 20 ή 50 ευρώ το μήνα, η αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%, αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, μεγαλύτερη χιλιομετρική αποζημίωση για μετακινήσεις και έξοδα διανυκτέρευσης, αλλά και χορήγηση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης σε ερευνητές, με το καθαρό όφελος από τη νέα αυτή πολιτική να αναμένεται να «αγγίξει» τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα αυτή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών υπογράφεται από τον υφυπουργό κ. Θάνο Πετραλιά και μέσω αυτής παρέχονται οδηγίες για τον υπολογισμό της μισθοδοσίας όλων των πολιτικών υπαλλήλων, αλλά και των ένστολων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, των δικαστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων κρατικών λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων.

Η εγκύκλιος

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

 • Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων, προσαυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897. Η προσαύξηση είναι σταθερή, ανέρχεται στο ύψος των 70 ευρώ και προστίθεται στους βασικούς μισθούς. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 840 ευρώ, δηλαδή περίπου ένας μισθός ετησίως για όσους λαμβάνουν τον εισαγωγικό.
 • Η οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Έτσι, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, ή 50 ευρώ με δύο και άνω παιδιά. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240 – 600 ευρώ επιπλέον αντίστοιχα.
 • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Σε ετήσια βάση, λαμβάνουν έτσι αύξηση ίση με 4-5 μηνιαία επιδόματα επιπλέον όσων ήδη λάμβαναν ως τώρα κάθε χρόνο.
 • Ένστολοι: αύξηση 15 ευρώ στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Το ειδικό επίδομα λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι και αυξάνεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.
 • Αύξηση κατά 30% και στο επίδομα παραμεθορίου (στα 130 ευρώ από 100 που ισχύει ως τώρα ή 360 ευρώ επιπλέον ετησίως) για 21.200 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.
 • Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Αυτό σημαίνει αύξηση αποδοχών που ξεπερνά τον έναν μηνιαίο μισθό επιπλέον. Για τους συγκεκριμένους λειτουργούς (12.500 δικαιούχοι) η αύξηση θα ισχύσει και αναδρομικά από 7/10/2022, σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ για όλους, αλλά και της οικογενειακής παροχής (επίδοματα τέκνων) τις οποίες λαμβάνουν αδιακρίτως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως αναλύθηκε παραπάνω.
 • Χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, αυξάνεται στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο, όταν η μετακίνηση γίνεται με χρήση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου.

Τα ποσά των ανωτάτων ορίων αποδοχών και προσθέτων απολαβών διαμορφώνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:

 • Γενικός Γραμματέας Υπουργείου: 5.121 ευρώ
 • Δικαστικοί λειτουργοί και Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: 8.426 ευρώ.
 • Ιατροί ΕΣΥ: 6.454 ευρώ.
 • Ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ.
 • Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 5.269,88 ευρώ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις