Breaking news

υπ. Εργασίας
A

Με τον πρόεδρο, Γιάννη Παράσχη, και τα μέλη του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο των επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, η υπουργός συζήτησε διεξοδικά με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Παράσχη και τα μέλη του προεδρείου του ΣΕΤΕ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την έλλειψη προσωπικού, την ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τις μετακλήσεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς επιβάλουν την ανάγκη ενός άρτια εκπαιδευμένου καλά αμειβόμενου προσωπικού προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος των βέλτιστων παρεχόμενων υπηρεσιών  που θα επιτρέψουν την εισροή επισκεπτών ενός υψηλότερου προφίλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Ένα «εργαλείο» που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι: «Με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), είχα την ευκαιρία να συζητήσω διεξοδικά σειρά θεμάτων που έχουν κοινό παρονομαστή την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Βασική μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε έμπρακτα έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης, προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και της εθνικής οικονομίας. Η συμβολή μας στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό θα συμβάλει στη διατήρηση του brand «Ελλάδα» στη θέση που της αρμόζει: αυτήν της κορυφής». 

Γιατί δεν πάνε οι νέοι που μένουν στην Ελλάδα να εργαστούν στον τουρισμό 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί γιατί οι νέοι που μένουν στην Ελλάδα δεν επιλέγουν να εργαστούν στον τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους κύριους λόγους είναι οι εργασιακές συνθήκες. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, για 4 - 5 μήνες δεν θα υπάρχει κανένα ρεπό. Ακόμα κι αν συμφωνήσει ένας εργαζόμενος για τη διασφάλιση των ημερών ανάπαυσής του, εάν φύγει κάποιος, για παράδειγμα από την κουζίνα, και δεν θα βγαίνει η δουλειά, το πιο πιθανό είναι ότι η συμφωνία για τις μέρες ανάπαυσης δεν θα ισχύσει ποτέ.

Επίσης, οι ώρες απασχόλησης είναι πάρα πολλές. Σίγουρα, λένε, εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνεις με τον εργοδότη, όμως υπάρχουν νέα παιδιά που κατά κανόνα δουλεύουν πάνω από 10 ώρες την ημέρα, χωρίς διάλειμμα ούτε για φαγητό. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι οι πολλές και πιεστικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών και οι συνθήκες στα δωμάτια που μένουν οι εργαζόμενοι. Πολλοί νέοι αναγκάζονται να στοιβάζονται 4-5 μαζί σε δωμάτια-«τρύπες», τα οποία είναι συνήθως βρώμικα και με κατσαρίδες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις