Breaking news

vouli
A

Εισήχθη εχθές Τρίτη 10 Μαΐου για διήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Σχετικά με τους πυλώνες του νομοσχεδίου, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι για τον «προσωπικό ιατρό» διαφάνηκε πως υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό, καθώς «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητά του για αυτό και προσπαθήσαμε και πήγαμε σε ρυθμίσεις που είναι ωφέλιμες για τον πολίτη και θα τις αγκαλιάσει και η επιστημονική κοινότητα χωρίς ανταγωνιστικότητες μεταξύ ειδικών και γενικών ιατρών».

Για τα κριτήρια των real time ελέγχων παροχής και των ποιοτικών υπηρεσιών, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει στην Ολομέλεια τις προτάσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή.

Για τις διατάξεις που αφορούν το «Μητρώο Εγκαυμάτων», είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και θα επεκταθεί για τα όλα τα ατυχήματα, όπως και στις ρυθμίσεις για οδοντιατρικές καλύψεις. 

Το νομοσχέδιο

Με μια σειρά ερωταπαντήσεων, το υπουργείο Υγείας, έκανε διευκρινίσεις ως προς τι ακριβώς αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τι είναι ο προσωπικός γιατρός καθώς και πολλά ακόμα.

«Ο προσωπικός γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν».

Ποιους γιατρούς αφορά

Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι:

α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό

 β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με όλες τις πτυχές του θέματος, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας απαντώντας στις εξής ερωτήσεις.

Αντιδράσεις

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού πρώτα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο η εισηγήτριά της ΝΔ  Άννα Ευθύμιου, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι «ο ιατρικός κόσμος εμφανίζεται πρόθυμος να συνδράμει στην επιτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού».

Από τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, με εισηγητή τον Ανδρέας Ξανθό, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις και ανισότητες στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ -όπως είπε -, δίνει επιπλέον χώρο στον ιδιωτικό τομέα, αγνοώντας την επιταγή των καιρών για ενδυνάμωση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «σταδιακά ξηλώνει το εθνικό σύστημα υγείας, παραμένοντας πιστή στην ιδεοληψία της ότι το ιδιωτικό παρέχει καλύτερες υπηρεσίες», ανέφερε ότι αυτοί που θα ωφεληθούν από τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ είναι οι μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

«Έκθεση ιδεών με μπόλικη σάλτσα επικοινωνίας», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, τονίζοντας ότι οι διατάξεις του δεν αντιμετωπίζουν την ήδη υπάρχουσα υποχρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας υγείας που έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Δαπάνες, που ωστόσο επιβαρύνουν το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμη αντιδραστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης του ρόλου της αγοράς στο σύστημα υγείας, που επιβαρύνει τους ασθενείς και το λαό», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της υγείας, ενώ από το ΜέΡΑ25,η Μαρία Απατζίδη, έκανε λόγο «για απαξίωση του ΕΣΥ που εκ του αποτελέσματος, οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή του».

Η απάντηση των υγειονομικών 

Από την πλευρά τους οι υγειονομικοί κήρυξαν για εχθές Τρίτη 10 Μαΐου, στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ και συγκέντρωση στις 11:30 πμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή. Τη στάση στήριξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι Ομοσπονδίες άλλωστε απορρίπτουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που στοχεύει, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, «στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί «πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό».

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η ΠΟΕΔΗΝ και διεκδικεί μεταξύ άλλων, ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα λειτουργεί δίχως αναστολές εργασίας, μόνιμες συμβάσεις, περαιτέρω εντάξεις σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα, αλλά και ουσιαστική αύξηση των μισθών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις