Breaking news

doctor
A

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που θεσμοθετεί, μεταξύ άλλων, τον «προσωπικό γιατρό» στην πρωτοβάθμια υγεία.

Η επιλογή του προσωπικού γιατρού μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή, είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε πολυϊατρεία κλπ., είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει και σύστημα συνεπειών για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Συγκεκριμένα, όσοι δεν εγγράφονται στη νέα υπηρεσία του υπουργείου Υγείας θα λαμβάνουν «ποινές» όπως:

  • Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία
  • Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις
  • Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.

Ποιος είναι ο προσωπικός γιατρός

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

  1. ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
  2. ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
  3. ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις