Breaking news

fotia
A

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά της Πεντέλης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες εντοπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμα μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων που διατίθενται αυτή την στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός ενώ προσέθεσε ότι στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, της τοπική αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

map fotia

Ακόμη, ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του, και προσέθεσε ότι διαρκής είναι η παρουσία της ΕΛΑΣ που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ, τη δασική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.

fotia
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η δωρεάν φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης και υπογράμμισε ότι όσοι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 2131510100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13:41 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη και μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, στις 14:35 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του μικρού οικισμού Ζάχουλη με μήνυμα από το 112 για την προληπτική απομάκρυνση τους προς Αλεποχώρι.

Πυρκαγιά Πεντέλη

Αυτή την στιγμή επιχειρούν στο πεδίο 45 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό και με τη συνδρομή των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς την Πέμπτη

Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ αναφέρθηκε στον αυριανό Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται, για αύριο Πέμπτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνίαβ Χίο, Σάμο, Ικαρία.

fotia
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΛΗΣ / INTIME NEWS

Παράλληλα υψηλός παραμένει ο κίνδυνος κατηγορίας 3 σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν κάνουμε θερμές εργασίες , είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

34 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία

34 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

fotia
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Στο μεταξύ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά.

fotia
Dimitris Kapantais / SOOC

Να σημειωθεί ότι και σήμερα σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

fotia
Dimitris Kapantais / SOOC

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

fotia
Dimitris Kapantais / SOOC

Αυτοκτόνησε 80χρονος

Ένα τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, όταν ένας άνδρας 80 ετών έδωσε τέλος στη ζωή του αφού είδε το σπίτι του περικυκλωμένο από τις φλόγες στην περιοχή ανάμεσα σε Παλλήνη και Ανθούσα. Ο ηλικιωμένος, του οποίου το σπίτι είχε καεί τρεις φορές στο παρελθόν από πυρκαγιές, έδωσε τέλος στη ζωή του, χρησιμοποιώντας περίστροφο.

fotia
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Ξεπέρασαν τα 100 km/h οι ριπές του ανέμου

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημέρωσε ότι με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι στην περιοχή της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν σημαντικά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022, πνέοντας μέχρι τις 7:00 το πρωί με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 90-100 km/h  

fotia
Dimitris Kapantais / SOOC

Από τις καταγραφές του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στην Παλλήνη, προκύπτει απότομη άνοδος της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς Κελσίου την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε την περιοχή. Ειδικότερα, η θερμοκρασία μεταξύ 04:40 και 05:10 (20.07.2022), εντός δηλαδή 30 λεπτών, ανέβηκε από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στη «μάχη» και οι ένοπλες δυνάμεις

Την ώρα που πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται σε Παλλήνη, Πεντέλη, Ανθούσα και Γέρακα, αποφασίστηκε να δοθεί περαιτέρω βοήθεια από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Όπως ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ, 5 αεροπλάνα Καναντέρ διατίθενται για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη. Από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος 2 ομάδες «Δευκαλίων» από την τροχοφόροι 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και 2 φορτωτές.

fotia
Menelaos Myrillas / SOOC

Επίσης, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Ακόμη, είναι διαθέσιμα 28 λεωφορεία των 50 θέσεων αλλά και 20 minibus των 6 έως 14 θέσεων.

«Καμπανάκι» από την Ένωση Πνευμονολόγων

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Πεντέλης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

fotia
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Συνιστά ακόμα στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις