Breaking news

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται μετεωρολογική «βόμβα» τις επόμενες μέρες
A

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που η κακοκαιρία Ελπίδα έπληξε την Αττική και εγκλώβισε εκατοντάδες ανθρώπους σε δρόμους, τρένα και αεροδρόμια. Όλοι θυμόμαστε την Αττική οδό, όπου έκλεισε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί από τη σφοδρή χιονόπτωση, αφήνοντας στο έλεος του χιονιά όσους οδηγούς είχαν την ατυχία να διασχίζουν εκείνη την ώρα ένα από τους πιο «ακριβούς» δρόμους της πρωτεύουσας.

Η χιονόπτωση στην Αττική ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου και μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η πόλη είχε σχεδόν παραλύσει...Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε ποτέ ή ήταν ανίκανος να αντιμετωπίσει την χιονόπτωση που έφερε η «Ελπίδα». Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες ή ακόμα και ημέρες, ενώ η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να προσεγγίσει ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια. 

Προσοχή: Έρχεται χειμώνας με κρύο και χιόνια τον Ιανουάριο – Τι λένε οι ειδικοί

Το μήνυμα από το 112 που έφτασε στα κινητά των κατοίκων και προειδοποιούσε τους κατοίκους για τις έντονες χιονοπτώσεις προφανώς δεν ήταν ικανό για αποτρέψει τις εικόνες χάους που είδαμε την ημέρα εκείνη!

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε αρχικά από την ΕΛΑΣ σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου Παπάγου και των λεωφόρων Διονύσου και Καισαριανής. Λίγο αργότερα υπήρχαν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα σε πάρα πολλά σημεία της πόλης, όπως στην Αττική οδό, στην Μεσογείων και κατ' επέκταση στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Χάος στην Αττική Οδό

Η Αττική Οδός «έκλεισε» από το χιόνι από τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες οδηγοί να μείνουν εγκλωβισμένοι για ώρες μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό και νερό. 

Για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού, ενώ πολλοί οδηγοί ήταν για πάνω από 24 ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους. 

attiki

Για την κατάσταση αυτή η διοίκηση της Αττική Οδού «ζήτησε συγγνώμη» ενώ ανακοίνωσε πως θα αποζημιώσει τους οδηγούς με 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο που έμεινε εγκλωβισμένο.

Κλειστή και η Εθνική Οδός

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έκλεισε και η εθνική οδός, στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών στο ρεύμα προς Λαμία. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη αφού η ΕΛΑΣ συνιστούσε στους οδηγούς πως η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική θα έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, υπήρχε ισχυρή σύσταση για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων και εφόσον αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Εργαζόμενοι κοιμήθηκαν στα γραφεία τους

Παρά το ό,τι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για το σφοδρό πέρασμα του χιονιά, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λειτούργησαν το πρωί της Δευτέρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους , καθώς με … συστάσεις για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων δεν δικαιολογείται η απουσία από την εργασία.

Επομένως ένα ερώτημα που γεννάται είναι γιατί δεν  εξετάστηκε το ενδεχόμενο να οριστεί και η  Δευτέρα αργία σε συγκεκριμένες περιφέρειες  (όπως έγινε την Τρίτη και την Τετάρτη).

Μαγικές εικόνες

Παρόλο το χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα, μας χάρισε και ορισμένες μαγικές εικόνες και το σίγουρο είναι πως θα τη θυμόμαστε για καιρό...

kakokairia_elpis
Credit: Stringer / SOOC
xionia
Stringer / SOOC
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις