Breaking news

Απεργίες για το δυστύχημα στα Τέμπη
A

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται όλη η Ελλάδα, με μπαράζ απεργιών να αναμένεται αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου, με αφορμή το τραγικό, σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τη σύγκρουση του επιβατικού και εμπορικού τρένου, που στέρησε τη ζωή σε 57 επιβαίνοντες, ανάμεσα τους και νεαρά παιδιά ηλικίας 18 - 25 ετών.

Μέσα από σχετικές ανακοινώσεις τους, πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις πρόκειται να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενοι κατά της συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, σε χθεσινή της συνεδρίαση την κήρυξη της 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη 8 του Μάρτη 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία προκειμένου να απαιτήσουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Παράλληλα χειρόφρενο σηκώνουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αττική αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, θα προχωρήσουν σήμερα Τρίτη σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τόσο την ουσιαστική ενίσχυση του φορέα, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, καθώς και την μη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι οργανώσεις και ομοσπονδίες που θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική απεργία

 • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σε ανακοίνωση της αναφέρει πως θα συμμετάσχει και εκείνη με τη σειρά της στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
 • Επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σε ανακοίνωση της αναφέρει πως θα συμμετάσχει και εκείνοι με τη σειρά της στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Ενώ, στην ανακοίνωση της επισημαίνεται πως: «Η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν πρόκειται για “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ούτε για “ελληνική ιδιαιτερότητα” η μη “συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”. Στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους – όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές, παντού.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας. Άλλη μία απόδειξη ότι όταν πρόκειται να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια προς όφελος των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτελεσματικοί αλλά επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται για τη ζωή μας και την ασφάλεια μας, όπως στην περίπτωση του κέντρου ασφάλειας των τρένων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010.

Όλες και όλοι στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

 • Η 5μελης επιτροπή ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», σε ανακοίνωση της σημειώνει πως: «Εξοργιζόμαστε που ενώ οι εργαζόμενοι – αυτοί οι “κακοί συνδικαλιστές” – είχαν αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που υπήρχαν στις υποδομές και τον εξοπλισμό (η τελευταία ανακοίνωση τους ήταν στις 7/2/23 – 21 μέρες πριν το δυστύχημα), οι διοικούντες απαντούσαν μόνο με εξώδικα.

Εξοργιζόμαστε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια της κυβέρνησης που προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες μέσω του κανιβαλισμού και δεν ντρέπονται να αναφέρονται στους νεκρούς ως μια “αναγκαία θυσία” για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Εξοργιζόμαστε με τις διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, με όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις οποίες ο ΟΣΕ και η τραινΟΣΕ - Hellenic train απαλλάσσονται από την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης ακόμη και σε περίπτωση θανάτου».

 • To ΠΑΜΕ «καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 8 Μάρτη, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη που κυριαρχεί σε αγώνα και φωνή! Να γίνουμε η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα. Να πλημμυρίσουν οι πόλεις στις απεργιακές συγκεντρώσεις από εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές». Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ καλεί στις 12.30 στα Προπύλαια.
 • Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αναφέρει πως: «Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις.

Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

 • Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων επισημαίνει: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Όλοι την Τετάρτη στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο οργής και αγώνα στις 12:30 στα Προπύλαια».
 • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των υπερκείμενων οργανώσεων και «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να παράσχει κάθε στήριξη στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων. Μέσα από αυτό το τραγικό γεγονός, καθίσταται σαφές ότι τα δημόσια αγαθά, όπως υγεία, παιδεία, ενέργεια, συγκοινωνίες, κοινωνική ασφάλιση/πρόνοια, πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε ενάντια σε κάθε πολιτική ιδιωτικοποίησης και σε κάθε κρατική πολιτική απαξίωσης αυτών».
 • To Eργατικό Κέντρο Αθήνας, αναφέρει: «Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις . Όλοι στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος».
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού- ΣΕΧΩΧΟ αναφέρει: «Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας απέναντι στις πολιτικές που υποτιμούν τις ζωές με 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη και την Τετάρτη 7+8/3. Συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση του κατειλημμένου Ολύμπια την Τρίτη στις 16.00. Συμμετοχή στις φεμινιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη. Συμμετοχή στην συζήτηση στο υπό κατάληψη Ρεξ: Το δικαίωμα στην Απεργία Δευτέρα 6/3 στις 18:00».
 • Στην Ελευσίνα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Πανθριασιακής Απεργίας την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και καλεί όλα τα Σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας στις 10:30 το πρωί.

Σε 24ωρη απεργία ο ΕΦΚΑ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη (7/03) οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, διεκδικώντας τόσο την ουσιαστική ενίσχυση του φορέα, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, καθώς και την μη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι, πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνας στις 11:00 το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ, καθώς και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας:

 • Εκατοντάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεσα στον ΕΦΚΑ, με ενίσχυση όλων των δομών πανελλαδικά.
 • Άμεση και σταθερή μισθολογική αύξηση σε όλους τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, με βάση τον πληθωρισμό και παράλληλη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • Να μην τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης Γενικών και Διευθυντών στελέχη του ιδιωτικού τομέα και «golden boys» με ειδικό -προκλητικό
 • μισθολόγιο και πλήρως αναξιοκρατικές διαδικασίες.
 • Διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ από τον ίδιο τον φορέα και τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του και όχι από Ανώνυμη Εταιρία.
 • Κατάργηση όλων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.
 • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με βάση τον πληθωρισμό και
 • Καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως να απαιτούνται δικαστικές προσφυγές.

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η Αττική 

Σηκώνουν χειρόφρενο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αττική την Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Ειδικότερα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ θα συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ), με κύριο αίτημα την ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου αναφέρεται πως: «Στεκόμαστε τόσο πλευρό των εργαζομένων στον ΟΣΕ όσο και τους συγγενείς των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κι απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ), ωστόσο, δεν έχουν παρθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τη μορφή τους καθώς τα μέσα ενδέχεται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια τις μεσημεριανές ώρες προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των απεργών που θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται.

Απεργία και στα πλοία

Παράλληλα, 24ωρη απεργία ανακοίνωσε Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την Τετάρτη. 

«Το έγκλημα που συνέβη στον σιδηρόδρομο, αναδεικνύει όλα όσα τονίζουμε για τη Ναυτιλία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ η οποία ζητά μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, σε ό,τι αφορά τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν και περαιτέρω κινητοποιήσεις ως αντίδραση για την τραγωδία των Τεμπών.

Ακόμα, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τετάρτη 8 Μάρτη για την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και καλεί τα μέλη να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12μμ στην Πλ. Συντάγματος.

Ακινητοποιημένα τα τρένα έως την Τετάρτη 8 Μαρτίου

Μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου, πρόκειται να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Hellenic Train και του ΟΣΕ, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη, νέα 24ωρη απεργία, την οποία προκήρυξαν τα σωματεία εργαζομένων σε τρένα και προαστιακό.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης και της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ, αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι

«Μετά το πέρας της (χθεσινής) συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Μελών των τριών σωματείων και αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης μέχρι και την Τετάρτη 8/3/2023».

Μαθητικά συλλαλητήρια στις 8 Μαρτίου

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Για αυτό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους! Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

«Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει», δηλαδή όπου μας βγάζουν οι «σειρήνες» της εξοικονόμησης πόρων, του «κόστους – οφέλους», των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.

Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη, ενώ σε ανάλογες ανακοινώσεις-καλέσματα προχωρούν δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών, προαναγγέλλοντας την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Στη Θεσσαλονίκη, σωματεία και φορείς καλούν την ίδια ημέρα στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις