CLOSE

Breaking news

Αθήνα
A

Ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος.

Στόχος στη φάση αυτή είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι, ηλικίας 25-39 ετών, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών και η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται εντός του Μαρτίου.

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για τη στέγαση των νέων, σε 57 δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

 • Ωφελούμενοι είναι νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
 • Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μία οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται, (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους/τρίτεκνους/οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).
 • Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.
 • Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022. Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών, που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος, καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
 • Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελουμένου, με την εγγύηση του δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος. Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον δήμο ή νομικό πρόσωπο του δήμου. Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α' εξαμήνου της μίσθωσης.

Οι δήμοι που συμμετέχουν

 1. Δήμος Αθηναίων (Αττική)
 2. Δ. Βύρωνα (Αττική)
 3. Δ. Γαλατσίου (Αττική)
 4. Δ. Δάφνης – Υμηττού, (Αττική)
 5. Δ. Ζωγράφου (Αττική)
 6. Δ.  Ηλιουπόλεως (Αττική)
 7. Δ. Καισαριανής (Αττική)
 8. Δ. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας (Αττική)
 9. Δ. Μεταμόρφωσης (Αττική)
 10. Δ. Νέας Ιωνίας (Αττική)
 11. Δ. Χαλανδρίου (Αττική)
 12. Δ. Αγ. Βαρβάρας (Αττική)
 13. Δ. Αγ. Αναργύρων – Καματερού (Αττική)
 14. Δ. Αιγάλεω (Αττική)
 15. Δ. Ίλιου (Αττική)
 16. Δ. Περιστερίου (Αττική)
 17. Δ. Πετρουπόλεως (Αττική)
 18. Δ. Χαϊδαρίου (Αττική)
 19. Δήμος Φυλής (Αττική)
 20. Δ. Αγ. Δημητρίου (Αττική)
 21. Δ. Αλίμου (Αττική)
 22. Δ. Καλλιθέας (Αττική)
 23. Δ. Μοσχάτου – Ταύρου (Αττική)
 24. Δ. Νέας Σμύρνης (Αττική)
 25. Δ. Παλαιού Φαλήρου (Αττική)
 26. Δ. Αχαρνών (Αττική)
 27. Δ. Βάρης  - Βούλας – Βουλιαγμένης (Αττική)
 28. Δ. Παιανίας, (Αττική)
 29. Δ.  Σπάτων - Αρτέμιδας  (Αττική)
 30. Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας (Αττική)
 31. Δ. Κορυδαλλού (Αττική)
 32. Δ. Νίκαιας – Αγ. Ι.  Ρέντη (Αττική)
 33. Δ. Πειραιώς (Αττική)
 34. Δ. Λιβαδειάς (Στερεά Ελλάδα)
 35. Δ. Χαλκιδέων (Στερεά Ελλάδα)
 36. Δ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης (Θεσσαλονίκη)
 37. Δ. Δέλτα (Θεσσαλονίκη)
 38. Δ. Θέρμης (Θεσσαλονίκη)
 39. Δ. Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη)
 40. Δ. Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκη)
 41. Δ. Κορδελιού – Ευόσμου (Θεσσαλονίκη)
 42. Δ. Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)
 43. Δ. Νεάπολης – Συκεών (Θεσσαλονίκη)
 44. Δ. Παύλου Μελά  (Θεσσαλονίκη)
 45. Δ. Πυλαία Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη)
 46. Δ. Ωραιοκάστρου (Θεσσαλονίκη)
 47. Δ. Κιλκίς (Κιλκίς)
 48. Δ. Παιονίας (Κιλκίς)
 49. Δ. Κατερίνης 
 50. Δ. Χανίων (Κρήτη)
 51. Δ. Ηρακλείου (Κρήτη)
 52. Δ. Μαλεβιζίου  (Κρήτη)
 53. Δ. Ιωαννιτών 
 54. Δ. Τρίπολης 
 55. Δ. Λάρισας
 56. Δ. Τρικκαίων
 57. Δ. Καρδίτσας

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ, πατώντας εδώ. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις