Breaking news

μέδουσες
A

Την εμφάνιση τους έκαναν και φέτος στις θάλασσες της χώρας οι pelagia noctiluca, ή αλλιώς μωβ μέδουσες που πρωτοεμφανίστηκαν το 2020 στο Αιγαίο. 

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες καταγραφές των μωβ μεδουσών για το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες του JellyReport, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμη τα μπάνια.

«Για το 2023 πιστεύεται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ για Κρήτη ίσως η δυτική πλευρά να δει λίγο περισσότερες απ’ ότι πιστεύουμε ότι θα έχει, όπως και για Νότια Πελοπόννησο», αναφέρει το biodiversitygr.org. Για το Ιόνιο αναμένονται λίγο-πολύ τα ίδια με πέρυσι.

Ενώ σημειώνεται ότι: «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τώρα, γιατί πάντα όλα εξαρτώνται στον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ήταν για το Αιγαίο το 2ο καλοκαίρι (δεδομένου ότι η πρώτη έξαρση ξεκίνησε τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2020) που εμφανίστηκαν οι μωβ μέδουσες, ενώ στο Ιόνιο πέρσι ήταν το 1ο καλοκαίρι που είχε να αντιμετωπίσει μια έξαρση μωβ μεδουσών, η οποία διέφερε από του Αιγαίου μιας και υπήρχε μια τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα και έπειτα φαίνεται πως ίσως από εκεί μας προήλθε στο Ιόνιο. Για αυτό και τον Ιούνιο αναμένεται ξεχωριστή έξαρση από αυτή του Αιγαίου. 

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο! Ψάρευαν σε βάρκα στο Γύθειο παρέα με καρχαρία (βίντεο)

Μέδουσα Πυξίδα (Chrysaora hysoscella) 

Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, εμφανίζονται οι φυσικές εξάρσεις των μεδουσών πυξίδα (Chrysaora hysoscella). Οι εξάρσεις αυτές ξεκινάνε από μέσα Μαρτίου και επικρατούν μέχρι και μέσα Μαΐου (με μερικές φορές και μέχρι αρχές Ιουνίου).

Ήδη υπάρχουν καταγραφές, σύμφωνα με τις οποίες οι μέδουσες εκβράζονται στις παραλίες για να πεθάνουν. Και τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο στις παραλίες της χώρας.

jellyreport
Maria Zaronikola

Μωβ μέδουσες στην Κέρκυρα

Σε πολλές περιοχές του Ιονίου τον χειμώνα 2022-2023, σύμφωνα με το μέσο, υπήρχαν εμφανίσεις μωβ μεδουσών, ωστόσο σε αυτές τις καταγραφές δεν υπήρχαν αναφορές για νεαρές μωβ μέδουσες (σημείωση: οι μωβ νεαρές μέδουσες έχουν ένα πορτοκαλό-καφέ χρώμα).

Στα μέσα Απριλίου, και πιο συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου 2023, υπήρχε και η πρώτη αναφορά για πολλές νεαρές μωβ μέδουσες στην Κέρκυρα.

μέδουσες - Κέρκυρα
Jellyreport

Καθώς οι μωβ μέδουσες στο τελικό στάδιο εξέλιξης τους έχουν διάρκεια ζωής έως και 9 μήνες, αυτό σημαίνει πως και φέτος το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του Ιονίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις μωβ μέδουσες.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ποτέ στη βιβλιογραφία δεν έχει καταγραφεί εξαφάνιση των μωβ μεδουσών τη δεύτερη χρονιά, συνεπώς δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο ούτε φέτος. Αντιθέτως παρατηρείται μεγάλη διαφορά την 3η και την 4η χρονιά όταν και εξαφανίζονται, κάνοντας τες να ξαναεμφανιστούν τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια ή και σε κάποιες περιπτώσεις 10 με 12 χρόνια έπειτα.

Δείτε εδώ τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των ειδών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις