Breaking news

mov_medouses
A

Οι μωβ μέδουσες φαίνεται πως θα απασχολήσουν τις ελληνικές ακτές και τους λουόμενους και το φετινό καλοκαίρι, καθώς έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους σε μερικές παραλίες.

Οι ειδικοί συνδέσουν τον πρόωρο εντοπισμό τους με την κλιματική αλλαγή, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας – Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή κι έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία».

Ακόμη τόνισε ότι «Οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».

Οι παραλίες που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα

Οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί ήδη φέτος σε 

  • αρκετά νησιά του Ιονίου
  • στους Παξούς
  • την Κέρκυρα
  • την Αττική και στη 
  • νότια Πελοπόννησο

Υπενθυμίζουμε ότι στο site inaturalist.org μπορείτε να βλέπετε σε ποιες θάλασσες εμφανίαζονται ήδη οι μωβ μέδουσες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις