CLOSE

Breaking news

apergia-4.jpg
A

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ και το ΕΚΑ πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις είτε με 24ωρο λουκέτο είτε με στάσεις εργασίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία δεδομένα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

 • Τα λεωφορεία κινούνται κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ωστόσο, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του ΕΚΑ, η οποία είναι νόμιμη.
 • Το Μετρό και συγκεκριμένα οι γραμμές 2 και 3, ενώ αρχικά ήταν να λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας, έως τις 13:30, σε νεώτερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ έγινε γνωστό ότι δεν λειτουργήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Το Τραμ λειτουργεί επίσης από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30
 • Ο Ηλεκτρικός, δηλαδή η γραμμή 1 του Μετρό, δεν λειτουργεί από την έναρξη της κυκλοφορίας
 • Όσον αφορά στα τρόλεϊ κινούνται μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ. Κοινώς, ισχύει η στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η στάση στα τρόλεϊ εκδικάζεται το πρωί της Πέμπτης και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν τρόλεϊ στην Αθήνα.
 • Στον Προαστιακό η στάση εργασίας ορίζεται από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
 • Στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία «τραβούν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Συγκεκριμένα:

 • ΜΕΤΡΟ: ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ
 • ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ
 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Κινούνται κανονικά. (Το Σωματείο καλεί σε 24ωρη απεργία)
 • ΤΡΟΛΕΪ: Κινούνται από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ - Στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας μέχρι 9 το πρωί και από 9 το βράδυ έως λήξη βάρδιας.
 • ΤΡΑΜ: Λειτουργεί από έναρξη έως 13:30 - Στάση εργασίας από 13:30 έως λήξη της βάρδιας
 • ΟΣΕ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Στάση εργασίας από 21:00 - 00:00
 • ΚΤΕΛ: Κινούνται κανονικά
 • ΠΛΟΙΑ: Δεν εκτελούνται ορισμένα δρομολόγια
apergia-2.jpg

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στις αερομεταφορές - Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Απεργία στα σχολεία

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν και οι ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ με τους δασκάλους και καθηγητές να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προσφύγει κατά της απεργίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και συμμετείχε στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, καλύπτοντας όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 21ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

apergia-1.jpg

Χάος στους δρόμους

Την ίδια ώρα, αυξημένη σημειώνεται η κίνηση στην Αττική Οδό, στον Κηφισό και σε άλλους δρόμους της Αθήνας, καθώς πολλοί πήραν το αυτοκίνητο εξαιτίας της απεργίας στα ΜΜΜ.

Για τις καθυστερήσεις στην Αττική υπήρξε ανακοίνωση από την Αττική Οδό.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις