Breaking news

Σχολείο Βολος
A

Κάθε μέρα και από ένα περιστατικό στα σχολεία μας έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των δημόσιων κτιρίων που στεγάζουν χιλιάδες και εκπαιδευτικούς. Στην πόλη του Βόλου, που πρόσφατα δοκιμάστηκε από τις πλημμύρες, η ασφάλεια των σχολείων φαίνεται πως δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους αρμόδιους, καθώς χτες, Τετάρτη, στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου έπεσε η καγκελόπορτα της εισόδου.

Από την πτώση χτύπησε και τραυμάτισε, ευτυχώς ελαφρά, στο κεφάλι την υποδιευθύντρια του σχολείου, κ. Νατάσα Οικονόμου. Ευτυχώς η εκπαιδευτικός υπέστη ελαφρύ τραυματισμό, ένα γδάρσιμο στο κεφάλι και μώλωπες στα χέρια και τα πόδια

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις λίγες μέρες πριν, το σχολείο είχε στείλει στον Δήμο Βόλου σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, προκειμένου να ελέγξουν και να διασφαλίσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες τη δομική ασφάλεια και την υγειονομική καθαριότητα του συγκροτήματος ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Καθημερινότητα τα ατυχήματα στα σχολεία

Σχεδόν καθημερινά, έρχονται στο φως παρόμοιες ειδήσεις, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των σχολείων μας. Μόλις χτες έγινε γνωστή η είδηση πως στο 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών έπεσαν σοβάδες, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. 

Πριν από λίγες ημέρες, στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Κάτω Πετράλωνα, κατέρρευσε σοβάς από το ταβάνι του σχολείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρώς μαθητές. 

Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, κατέρρευσε ολόκληρη η οροφή και ο μόνος λόγος που δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν ότι ήταν καλοκαίρι και το σχολείο κλειστό. 

Το επιτελικό χάος που επικρατεί στα σχολεία είναι χρόνια γνωστό στο υπουργείο, που δεν αποφασίζει να επιληφθεί του θέματος, πριν θρηνήσουμε και άλλους μαθητές νεκρούς. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη 4ετία της κυβέρνησης, οι ευθύνες πήγαιναν μπαλάκι, όσον αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος για τα σχολικά κτίρια. 

Η ανάρτηση της εκπαιδευτικού

Δείτε πως περιγράφει η εκπαιδευτικός στο Βόλο, το περιστατικό:

«Όταν, πριν από λίγες μέρες, αποστείλαμε από το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου Εσπερινό (εδραζόμαστε στο Καρτάλειο Διδακτήριο) στον Δήμο Βόλου σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, προκειμένου να ελέγξουν και να διασφαλίσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες τη δομική ασφάλεια και την υγειονομική καθαριότητα του συγκροτήματος ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι συνέτρεχε τόσο ουσιαστικός λόγος για αυτόν τον έλεγχο.

Χτες το βράδυ, γύρω στις 22:15, στην προσπάθειά μου να κλειδώσω την καγκελόπορτα και να ασφαλίσω το σχολείο, βίωσα ένα ισχυρό σοκ. Οι άλλοι συνάδελφοι μόλις είχαν φύγει κι εγώ έμεινα πιο πίσω, να τακτοποιήσω ένα διοικητικό θέμα. Τελειώνοντας, κλείδωσα το γραφείο, έβαλα τα πράγματά μου στο αυτοκίνητο, το οποίο, ευτυχώς, ανέβασα στο πεζοδρόμιο με την όπισθεν προς την είσοδο του σχολείου, και κατέβηκα να κλειδώσω. Η εξωτερική πόρτα, συρόμενη με δύο ρόδες που κυλούν πάνω σε μία ράγα, δεν μετακινούνταν εύκολα και, συνεπώς, δεν μπορούσα να την κλείσω και να την κλειδώσω. Έτσι, τηλεφώνησα σε έναν συνάδελφο που μένει κοντά στο σχολείο, να επιστρέψει, για να με βοηθήσει. Στην προσπάθεια να σύρουμε την πόρτα, ώστε να μπορέσουμε να την κλειδώσουμε, η πόρτα βγήκε από το σίδερο που τη συγκρατούσε στο πάνω μέρος της και έπεσε προς τον δρόμο, στο πεζοδρόμιο.

Για καλή μου τύχη, – γιατί είναι σιδερένια, πολύ βαριά πόρτα – η ορμή της ανακόπηκε πάνω στο καπό του αυτοκινήτου μου, αλλά χτυπώντας με στο κεφάλι, με μία δυνατή ώθηση με έριξε κάτω. Ο συνάδελφος με συνόδευσε στο νοσοκομείο, όπου μου παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο χειρουργικό τμήμα και ιατρικές οδηγίες για τις επόμενες ώρες. Ευτυχώς, ο τραυματισμός μου ήταν ελαφρύς, ένα γδάρσιμο στο κεφάλι και μώλωπες στα χέρια και τα πόδια.

Σχολείο Βολος

Τελικά, σκέφτομαι ότι πάλι καλά που συνέβη το γεγονός αυτό με αυτές τις συνθήκες σε μένα, γιατί θα μπορούσε να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα σε βάρος μαθητών/-τριών ή περαστικών και να είναι πιο σοβαρές οι συνέπειες. Γιατί, έτσι όπως στηριζόταν η συγκεκριμένη πόρτα χωρίς ασφάλεια (δείτε στη φωτογραφία το σίδερο στο πάνω μέρος), θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε θύματα. Ευχαριστώ θερμά τον νεαρό και την κοπέλα που περνούσαν εκείνη την ώρα και έτρεξαν να μας βοηθήσουν.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι/-ισσες, ζητήστε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, από τον Δήμο να ελέγξει τα σχολειά σας – και δεν είναι προεκλογική πολεμική εναντίον του, ούτε είναι εμμονικοί όσοι λένε ότι είναι καιρός να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα της πόλης. Και αναζητήστε και οι ίδιοι/-ες πιθανές αιτίες δυνητικού κινδύνου, για να προστατεύσετε τα παιδιά και τους εαυτούς σας.

Να είμαστε όλοι και όλες καλά και καλή μας αρχή τις επόμενες μέρες, χωρίς σοβαρά προβλήματα».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις