Breaking news

Laptop και εργασία
A

Αρκετά είναι τα τεχνολογικά μέσα, αλλά και οι συσκευές οι οποίες δεν καταφέρουν να κρατήσουν «για πάντα», καθώς η χρήση τους αρχίζει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, παρουσιάζοντας σταδιακά επιπτώσεις στο λογισμικό τους σύστημα και την γενικότερη λειτουργία τους.

Βέβαια αν υπάρχει η ανάλογη συντήρηση, πολλά από αυτά μπορεί και να διαρκέσουν για ένα μεγαλύτερο διάστημα όπως για παράδειγμα τα laptops, σε αντίθεση με έναν επιτραπέζιο υπολογιστήμια και έχει παρατηρηθεί ότι, είναι πιο εύθραυστα.

Μερικές από τις βασικότερες συνήθειες που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της χρήσης τους, προκαλούν φθορά πολύ νωρίτερα από ότι θα έπρεπε, για αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι είναι αυτά που έχετε υιοθετήσει από το παρελθόν σαν συνήθειες, έτσι ώστε να τις αποφύγετε.

Ακολουθούν οι εξής οδηγίες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας παρακάτω: 

1. Συνήθως σηκώνεται το laptop σας από την οθόνη

Πολλοί από εσάς σε μία στιγμή βιασύνης το έχετε κάνει, συγκεκριμένα τι στιγμή που θέλετε να σηκώσετε με βιασύνη τον υπολογιστή σας για τον μετακινήσετε, τον έχετε τραβήξει από την οθόνη.

Ενώ οι λεκέδες και οι δαχτυλιές ενδέχεται να φύγουν με ένα καθαριστικό οθόνης, το πρόβλημα ενδέχεται να προκληθεί από τη μόνιμη ζημιά στο εξάρτημα το οποίο συνδέει την οθόνη με το κύριο σώμα του υπολογιστή, σημείο το οποίο είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, καθώς συνήθως κατασκευάζεται από πλαστικό με δομές αλουμινίου.

Από την άλλη το κύριο πρόβλημα είναι το καλώδιο της κάρτας γραφικών που είναι ενσωματωμένο μέσα σε αυτό. Το ίδιο το καλώδιο είναι σχετικά μικρό, λεπτό σε διάμετρο και σχίζεται εύκολα.

Εάν τυχόν σκιστεί το καλώδιο, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά προβλημάτων, όπως υποβάθμιση χρώματος, χαμηλότερο επίπεδο φωτεινότητας, παγωμένη οθόνη, μερικώς νεκρή οθόνη και άλλα.

2. Το αφήνετε εκτεθειμένο σε μέρη με σκόνη

Ένα επιπλέον πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει το γεγονός πως αφήνετε το laptop σας σε μέρη με σκόνη. Συγκεκριμένα η σκόνη μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις περισσότερες συσκευές υπολογιστών, ειδικά για εκείνους που διαθέτουν σύστημα ψύξης που βασίζεται σε ανεμιστήρες. 

Όταν ο καθαρός αέρας ισέρχεται από την μία πλευρά για να μειώνει την θερμοκρασία της CPU και της GPU και απελευθερώνει ζεστό αέρα στην άλλη πλευρά.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να αφήνει κατάλοιπα και σκόνη στο πλέγμα, τον σωλήνα, το πτερύγιο του ανεμιστήρα και την ψύκτρα. Η συνεχής έκθεση στην σκόνη μπορεί να κάνει τον ανεμιστήρα λιγότερο αποτελεσματικό και τελικά η θερμοκρασία στην κύρια μονάδα επεξεργασίας θα παραμένει υψηλή. Επιπλέον, η σκόνη μπορεί να σκουριάσει τη μητρική πλακέτα, η οποία αποτελεί το ζωτικό όργανο του laptop σας.

Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λύση για τον εν λόγω θέμα μια και η σκόνη βρίσκεται παντού, μπορείτε να αποφεύγετε την τοποθέτηση του υπολογιστή σας, σε ιδιαιτέρως σκονισμένα σημεία.

3. Αφήνετε στοιβαγμένα βιβλία πάνω στο laptop σας

Μία ακόμη κακή συνήθεια για την οθόνη του υπολογιστή σας, είναι να στοιβάζετε βιβλία επάνω του, τις ώρες που είναι κλειστός και δεν τον χρησιμοποιείτε.

Οι περισσότερες οθόνες laptop διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, όπως LED και LCD, που είναι ευαίσθητες στην πίεση. Οι μέσοι φορητοί υπολογιστές έχουν μια λεπτή δομή στο εσωτερικό της οθόνης, καθιστώντας το laptop σας πιο ευαίσθητο στην πίεση από το πίσω μέρος του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε να τον αφήνετε γυρισμένο ανάποδα αλλά και από την άλλη να αφήνετε βιβλία η γενικότερα βαριά αντικείμενα πάνω του. Ένα από τα πιθανά προβλήματα είναι να προκληθεί σπάσιμο στην οθόνη, αφήνοντας νεκρά pixels.

4. Μπαίνετε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσετε το laptop σας όταν υπερθερμαίνεται

Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο δε μπορούν να αποφύγουν εύκολα οι χρήστες laptop είναι το να το χρησιμοποιούν όσο περισσότερο ζεσταίνεται λόγω έντονης δραστηριότητας.

Μερικές πιθανές αιτιολογίες για αυτό είναι το πολύωρο gaming, η ακατάπαυστη διαδικασία απόδοσης βίντεο ή εκτέλεση άλλων επιβαρυντικών εργασιών, που προκαλούν τη GPU και την CPU να παράγουν περισσότερη θερμότητα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη χρήση ενδέχεται να αυξήσει ασυνήθιστα την θερμοκρασία του laptop και να δημιουργήσει ζημία στο λογισμικό του. 

Στην προκειμένη θα πρέπει να κλείνετε το laptop έτσι ώστε να κρυώσει και να μπορέσει κατά αυτό τον τρόπο να αποδώσει καλύτερα κατά την επανεκκίνηση του.

5. Μην αφήνετε να εκφορτιστεί πλήρως η μπαταρία του 

Η μπαταρία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο αναφορικά με την χρήση και την ορθή λειτουργία του υπολογιστή.

Για αυτό όταν αγοράσετε το laptop σας η μπαταρία ενδέχεται να αντέχει και οκτώ ώρες δίχως φόρτιση, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα παραμείνει και έτσι.  Από την άλλη η μείωση της απόδοσης της μπαταρίας του θα αρχίσει να σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, από την άλλη υπάρχει τρόπος να παρατείνετε την διάρκεια ζωής της μακροπρόθεσμα, μην την αφήνετε να φτάσει στο 0% για να βάλετε το laptop σας να φορτίσει. 

Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε και να το φορτίζετε συχνότερα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις