Breaking news

χριστουγεννιάτικο τραπέζι
A

«Τσουχτερό» θα είναι το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς για ένα γεύμα έξι έως οκτώ ατόμων, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν 140,76 ευρώ, αντί 103,10 ευρώ πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκε από 10,8% έως 11,4%, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι εντοπίστηκαν στο λάδι (+62%), τα μήλα (+36,6%), το αρνί (+22,9%), τις πατάτες (+ 21,5%), το κρασί (+ 21,2%) και τη γαλοπούλα (+ 21,1%). Ενώ μειωμένες είναι οι τιμές στα παραδοσιακά εδέσματα των εορτών, καθώς οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ζαχαροπλαστείου πωλούνται κατά μέσο όρο -10,6% και -6,7% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι των Χριστουγέννων». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «καλάθι των Χριστουγέννων».

πίνακας
ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ
ΙΝΤΙΜΕ
ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ

 

ΙΝΤΙΜΕ
ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις