Breaking news

hristoygenna.jpg
A

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρέχει συμβουλές για ασφαλή έκβαση των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο - εντατικολόγο, Αναστάσιο Δ. Χατζή, ο οποίος υπηρέτησε ως Συντονιστής - Διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" και πρώην Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ, οι ιοί αναπνευστικού συστήματος εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, ενώ η υποπαραλλαγή της Όμικρον (JN 1) προκαλεί ανησυχία με υψηλότατο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Παρά τον ίδιο τρόπο μετάδοσης, είναι συνηθέστερος ο συγχρωτισμός χωρίς μάσκα.

Ο κ. Χατζής υπογραμμίζει τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών και εκφράζει ανησυχία για την χαμηλή ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2.

Στη συνέχεια, παρέχει πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς εορτές, προστασία από λοιμώξεις, στρεπτόκοκκο και ατυχήματα.

Ευτυχώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να ακολουθεί λάθος αντιμετώπιση της λοίμωξης, είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε λαμβάνοντας αντιβιοτικά, που δεν έχουν καμιά δράση πάνω στους ιούς. Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει και για τον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εμβόλια (έναντι του πνευμονιοκόκκου, του έρπητα ζωστήρα κλπ), τα οποία θα πρέπει να κάνουμε.

Στρεπτόκοκκος Α

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α.

Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια σχετικά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.

Υγιεινή του χώρου

Θα πρέπει συνολικά να φροντίσουμε για την υγιεινή του χώρου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το κάπνισμα, για παράδειγμα που ούτως ή άλλως είναι βλαπτικό σε κλειστό χώρο, αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.

Ατυχήματα

Μη ξεχνάμε τις διατροφικές συνήθειες, που αυτές τις μέρες αποτελούν μέρος της γιορτής και της διασκέδασης. Η πολυφαγία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια κλπ.

Ψυχική υγεία

Συναισθηματικές διαταραχές που προκαλεί η μοναξιά, η φτώχεια, το πένθος κλπ, επιτείνονται αυτές τις γιορτινές μέρες και οδηγούν στην πολυφαγία, στην υπερβολική χρήση αλκοόλ, στα ηρεμιστικά, ακόμη και στις απόπειρες αυτοκτονίας.

Η οργανωμένη πολιτεία, η τοπική κοινωνία, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι εθελοντικές οργανώσεις, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις