Breaking news

Κινηματογράφος Ιντεάλ
A

Υπήρξε μία από τις παλαιότερες κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου της Αθήνας, συμπληρώνοντας 102 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας από το 1921 μέχρι και σήμερα, πολλοί από τους θαμώνες του μεγάλωσαν μαζί του, έχοντας την πρώτη τους κινηματογραφική αφύπνιση σε μία αίθουσα παλιά σαν τον χρόνο που λειτουργούσε για πάνω από έναν αιώνα.

Ο κινηματογράφος Ιντεάλ που φιλοξένησε εκατοντάδες κινηματογραφικές προβολές και μεγάλωσε γενιές σινεφίλ, κλείνει και επισήμως αυλαία αύριο, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 και μαζί του σβήνουν τα φώτα μίας προβολής με πικρό, αλλά δυστυχώς όχι τόσο κινηματογραφικό φινάλε.

Το Ιντεάλ το οποίο εδρεύει στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα, για περισσότερα από 100 χρόνια, αποτέλεσε έναν πολιτισμικό θεσμό που άντεξε στο χρόνο, φιλοξενώντας τις πρωινές δημοσιογραφικές προβολές νέων ταινιών, οι οποίες συνδυάζονταν και με συνεντεύξεις τύπου.

Οι προσπάθειες του κινηματογραφικού κόσμου από πέρυσι μέχρι φέτος ήταν αρκετές προκειμένου να διατηρηθεί ο κινηματογράφος και να μην μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό, από αυτό το οποίο είχε δημιουργηθεί για να είναι.

Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές, δυστυχώς, φαίνεται να απέβησαν άκαρπες καθώς η κυβέρνηση, προχώρησε στην μετατροπή του κινηματογραφικού σε ακόμη ένα στείρο ξενοδοχειακό τοπίο, το οποίο δείχνει να περισσεύει από το κέντρο της Αθήνας και το ιστορικό σημείο του σινεμά, που φιλοξένησε εμβληματικές κινηματογραφικές προβολές στην Αθήνα για δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι, είχε γίνει γνωστή η θλιβερή είδηση πως τόσο το Ιντεάλ, όσο και ο κινηματογράφος Άστορ στην πλατεία Κοραή, οι οποίοι αποτελούσαν «περιουσιακά στοιχεία» του e-ΕΦΚΑ, επρόκειτο να προκηρυχθούν σε διαγωνισμούς, προκειμένου να μετατραπούν σε οικοδομήματα φιλοξενίας.

Οι αντιδράσεις για το κλείσιμο των δύο σινεμά ήταν έντονες, με συνεχείς κινητοποιήσεις και πολλά ερωτήματα κυρίως προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό το οποίο προέκυψε στην ουσία, είναι πως το θρυλικό Ιντεάλ της Πανεπιστημίου 46, εκμισθώθηκε μαζί με ολόκληρο το κτίριο όπου στεγάζεται, με αποτέλεσμα να βάλει «λουκέτο» στο τέλος του φετινού Δεκέμβρη. Στο μεταξύ αναφέρθηκε ότι μετά το πέρας της ανακαίνισης που αναμένεται να γίνει, υπάρχει η «ελπίδα» να επαναλειτουργήσει μετά από λίγα χρόνια, όχι όπως θα επιθυμούσαν οι περισσότεροι θεατές που επισκέπτονταν ανελλιπώς την αίθουσα, αλλά ως εκθεσιακός χώρος και λίγο ως αίθουσα θεάτρου και κινηματογράφου, όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα το koutipandoras.gr.

Το Ιντεάλ αποτελούσε για πολλά χρόνια το κινηματογραφικό «σπίτι» πολλών σινεφίλ θεατών, οι οποίοι έσπευδαν να παρακολουθήσουν αγαπημένες παλιές ταινίες που επανακυκλοφορούσαν, αλλά και νέες κυκλοφορίες που έκαναν πρεμιέρα στο κινηματογραφικό του πανί. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλά χρονιά μεγάλος συνεργάτης του σινεμά ήταν και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Πρόσφατα ο κινηματογράφος φιλοξένησε και τις τελευταίες προβολές ταινιών του, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κάτω από βαρύ κλίμα, καθώς παρουσίασε στο ευρύ κοινό, επτά «μεγάλα» φιλμ τα οποία έχουν αφήσει το δικό τους πολιτιστικό στίγμα στην ιστορία του σινεμά. Μέσα από ανανεωμένη ψηφιακή μορφή μερικά από τα φίλμ τα οποία προβλήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων η Σιωπή των Αμνών, το Πολύ σκληρος για να πεθάνει, το θρυλικό Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο, ο Κυνηγός, το Μάτια Ερμητικά Κλειστά του Στάνλει Κιούμπρικ, τα Καλά Παιδιά του Μάρτιν Σκορσέζε και το Seven του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Το Ιντεάλ μπορεί να ρίχνει αυλαία, όμως οι χιλιάδες αναμνήσεις και κινηματογραφικές στιγμές που σηματοδότησε εξακολουθούν να μένουν χαραγμένες τόσο στα μάτια των χιλιάδων θεατών και επισκεπτών του, αλλά και στις αναμνήσεις μίας νοσταλγικής κινηματογραφικής ζεστασιάς που θα επιβιώνει για χρόνια.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις