Breaking news

Χιόνια (EUROKINISSI)
A

Την εξέλιξη της κακοκαιρίας μέσα από 6 ερωτήσεις - απαντήσεις αναλύει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μέσω ανάρτησής του. 

Δείτε αναλυτικά, ποιες περιοχές θα σαρώσει ο χιονιάς, σε ποια υψόμετρα και πώς θα εξελιχτούν τα έντονα φαινόμενα στην Αττική:

1. Πού οφείλεται αυτή η απότομη αλλαγή του καιρού 

Πολικές αέριες μάζες κινούμενες από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας (πρώτος χάρτης), θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

2. Ποιες περιοχές θα αφορά αυτή η κακοκαιρία και γιατί

Περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νοτιότερα της Χαλκιδικής θα δεχτούν την επίδραση αυτού του κύματος κακοκαιρίας. Είναι γενικά περιοχές που "βλέπουν" προς το Αιγαίο ή που βρέχονται από αυτό. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει αφενός από τη μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας και αφετέρου με το πως αυτή αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας.

Αυτή η πολική αέρια μάζα για να δώσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων, του χιονόνερου αλλά και των βροχών θα πρέπει να πάρει υγρασία μέσα από το Αιγαίο, να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια να εναποθέσει αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα στις περιοχές όπου θα κινηθούν αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί.

Η οροσειρά της Πίνδου από την άλλη λειτουργεί σαν "φράχτης" κι εμποδίζει την περαιτέρω μετατόπιση δυτικότερα των φαινομένων. Έτσι ο αέρας που φτάνει στα δυτικά καθώς κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου φτάνει πολύ ξηρός έχοντας αφήσει τα ποσά υγρασίας που προηγουμένως απέκτησε από το Αιγαίο στις προσήνεμες βουνοπλαγιές της οροσειράς.
Στον δεύτερο χάρτη μας όπου απεικονίζεται η νεφοκάλυψη διακρίνουμε τον μηχανισμό που μόλις περιγράψαμε.

3. Σε ποια υψόμετρα θα φτάσουν τα χιόνια και πού 

Στον τρίτο χάρτη μας διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις ενώ με τις αριθμητικές τιμές σημειώνονται και τα ενδεικτικά υψόμετρα χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απόλυτο.

Θα δούμε τον χορό των χιονονιφάδων να στήνεται και πάνω από τη θάλασσα, περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού και χαμηλά, και την Κρήτη να βάζει πολλά εκατοστά χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

4. Γιατί θα φυσά πολύ στο Αιγαίο και τα Ανατολικά Ηπειρωτικά 

Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες θα δημιουργήσουν αυτό που λέμε στη Μετεωρολογία έντονη θερμοβαθμίδα (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας) που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε έντονη βαροβαθμίδα (μεγάλη διαφορά πίεσης) και αλληλεπιδρώντας οι παράγοντες αυτοί με την τοπογραφία της χώρας μας θα δημιουργήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους όπως διακρίνουμε και στον τέταρτο χάρτη μας με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

5. Τι να περιμένουμε στο νομό Αττικής 

Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.

Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.

Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές.

Ο πέμπτος χάρτης μας αποτυπώνει όσα αναλύσαμε μόλις.

6. Πότε εκτονώνεται το όλο φαινόμενο 

Για περιορισμό και εξασθένιση του κύματος χιονοκαιρίας θα μπορούμε να μιλάμε από το μεσημέρι της Τετάρτης με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης όπου εκεί τα φαινόμενα θα επιμείνουν ένα 24ωρο ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ - Πού θα χιονίσει μέσα στην ημέρα 

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία - Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ 

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Εντείνονται τα φαινόμενα την Τρίτη 

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Οι χάρτες με την πορεία της κακοκαιρίας

meteo
meteo
meteo
meteo

Στους χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01 και το πρωί της Τρίτης 30/01.

meteo
meteo
meteo
meteo

Στους χάρτες 3 και 4 παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01.

Διαβάστε επίσης: 

Φρίκη στα Μέγαρα με νέα άγρια κακοποίηση ζώου - Σκυλίτσα βιάστηκε με σίδερο και πέθανε

Famagusta: «Eζησα ένα δράμα αλλά δεν είμαι ηρωίδα» λέει η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα-σύμβολο της τραγωδίας στην Κύπρο

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις