Breaking news

Εξετάσεις υγείας
A

Νέο «χαράτσι» αυτή τη φορά και στις ιατρικές εξετάσεις φαίνεται να επιβάλει το υπουργείο Υγείας, με το πρόσχημα ότι έτσι θα μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ (clawback) από τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι αποκάλυψε δελτίο τύπου που δημοσίευσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης την 15η Φεβρουαρίου με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη 16μελή Επιτροπή του ΠΙΣ για τη διαχείριση του claw-back, συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι του χρόνιου αυτού προβλήματος, καθώς και πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων και απεικονιστικών εξετάσεων με χρέωση του ασθενή.

Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει χρέωση της τάξης του:

  • 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και
  • 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει πως τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

Τέλος αναφέρεται ότι, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)
Photo: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)

Αυξήσεις και στις τιμές των φαρμάκων

Αντιδράσεις προκάλεσε πριν μερικές ημέρες η επιβάρυνση των ασφαλισμένων, μέσου του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο φέρνει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) μιλούσε από την πρώτη στιγμή για αυξήσεις βόμβα της τάξης του 80%, ο Άδωνις Γεωργιάδης τις είχε διαψεύσει, αναφέροντας ότι θα αλλάξουν απλά οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα, χωρίς την παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι. «Υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση»

Έπειτα όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι παραδέχτηκε την αύξηση των τιμών φέρνοντας μάλιστα ΚΥΑ για πλαφόν 3 ευρώ στην επιβάρυνση ανά σκεύασμα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις