Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Σε εξέλιξη είναι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, βροντοφωνάζοντας ότι: «Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ», ενώ η τροχαία προχώρησε στη διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σήμερα και από γιατρούς, αγρότες και μελισσοκόμους. 

Πιο συγκεκριμένα, έχει κλείσει η οδός Πανεπιστημίου, Σταδίου και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και οι υπόλοιποι δρόμοι, όπου κινούνται οι διαδηλωτές.

Ακόμα, θα διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας, καθώς και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές είχαν δώσει «ραντεβού» σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα. Επίσης, προγραμματίστηκαν συλλαλητήρια στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και την ίδια ώρα στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι και σε άλλες πόλεις.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές στάθηκαν στο πλευρό των αγροτών, στο προχθεσινόπανελλαδικό συλλαλητήριο, πραγματοποιώντας πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου καταπατάται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση.  Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη, στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκέντρωση φοιτητών έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη, έξω από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, φοιτητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί έξω από την πρυτανεία του πανεπιστημίου, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση υπαλλήλου του ΕΚΠΑ για συνδικαλιστική δράση.

Οι διαδηλωτές έχουν αναρτήσει πανό στο οποίο αναγράφεται η φράση: «Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές, αλληλεγγύη στον εργαζόμενο Δ.Α.», ενώ ταυτόχρονα ζητούν προσλήψεις στα πανεπιστήμια και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Δάσκαλοι και καθηγητές στο πλευρό των φοιτητών 

Στο πλευρό των φοιτητών, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απέναντι στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στέκονται σήμερα, Πέμπτη, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί.

Ειδικότερα, οι δάσκαλοι δίνουν το παρών και αυτή την εβδομάδα, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απέναντι στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) να προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη. Η ΔΟΕ, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι: «Στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στη φοιτητική/ πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα)».

Ενώ, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των δασκάλων, προκήρυξε στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, θα πραγματοποιηθεί επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Σημειώνεται ότι και οι καθηγητές ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απέναντι στο άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι: «Στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων», ενώ καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα).

Για να καταφέρουν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, η ΟΛΜΕ προκήρυξε στάση εργασίας την ίδια ημέρα, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. 

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπό κατάληψη 207 τμήματα 

Διανύοντας την έβδομα εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, σχεδόν ένα στα δύο Τμήματα των ΑΕΙ πανελλαδικά, τελούν σήμερα υπό κατάληψη: τα 207 από τα 433 Τμήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47% του συνόλου. Προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο, οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά.

Οι καταληψίες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην ψήφιση του νόμου για την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων.

Ιδιωτικά ΑΕΙ: 528 πανεπιστημιακοί υπογράφουν εναντίον τους

528 υπογραφές πανεπιστημιακών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το κείμενο το οποίο προειδοποιεί για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πανεπιστημιακοί, όπως και οι συνταγματολόγοι, αντιδρούν και ενημερώνουν ότι δεν θα αφήσουν να ιδρυθούν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.

Δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί. Και το κείμενο καταλήγει: Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία.

Το κείμενο συγκέντρωσε μέσα σε δύο ημέρες από τη σύνταξή του, περισσότερες από 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Οι τελικές υπογραφές θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο.

«Δεν ξεχνάμε»

«Δεν ξεχνάμε!», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματός τους, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη, όπου θα μεταβούν με πούλμαν και ήδη οργανώνεται η συμμετοχή μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Όπως τόνισαν μετά τον συντονισμό τους φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, «έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη απαιτούμε το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κόμβο τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 του Φλεβάρη, τη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη».

Μελισσοκόμοι

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Η φωτιά στον Έβρο, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι μελισσοκόμοι ζητούν αυστηρούς ελέγχους και μέτρα στήριξης, ώστε να μη χαθεί ένας από τους πιο σημαντικούς τροφοδότες της υπαίθρου, η μέλισσα. Οι μελισσοκόμοι έφτασαν στο Σύνταγμα στις 08:00 ενώ θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.

Τα αιτήματα των μελισσοπαραγωγών:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
    Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
    Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

Γιατροί

Λίγο αργότερα έγινε πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στην Αττική η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 15:00, ενώ στην περιφέρεια θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν πορεία, έχοντας στόχο, μεταξύ άλλων, να αφυπνήσουν την κοινωνία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που μέρα με την ημέρα καταρρέει. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προγραμματίσει στις 8.30 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλης και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «παλεύουν» καθημερινά για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ, το οποίο μέρα με την ημέρα καταρρέει. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση μισθών, επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών, ΒΑΕ, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους, χρηματοδότηση και αναβάθμιση εξοπλισμού.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Αγρότες

Την ίδια ώρα οι αγρότες αποφασίζουν στα μπλόκα τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων τους. Στις γενικές συνελεύσεις τους, οι αγρότες θα επανακαθορίσουν τη στάση τους ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Oι αγρότες αναμένεται να συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι αγρότες απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για νέα συνάντηση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων με άλλες μορφές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις