Breaking news

Άδωνις Γεωργιάδης
A

Απορίας άξιο είναι το πως τελικά θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, όταν τα νοσοκομεία «πάσχουν» από την έλλειψη γιατρών. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αποφεύγει να απαντήσει στο «καυτό» αυτό ερώτημα, υποστηρίζοντας διακαώς ότι δεν ιδιωτικοποιείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας βάζοντας πολίτες να πληρώνουν από 300 έως 2.000 ευρώ για να χειρουργηθούν σε ένα... εύλογο χρονικό διάστημα. 

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου εγχειρήματος της Νέας Δημοκρατίας, όπου είπε πως η απόφαση θα υπογραφεί άμεσα ενώ πρόσθεσε πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι «να αυξήσουμε τους μισθούς».

«Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», είπε και τόνισε πως «ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες».

«Γιατροί υπάρχουν αλλά... δεν περνάνε ούτε απέξω»

Τις δηλώσεις του υπουργού για οργανωμένα νοσοκομεία έρχεται ωστόσο να «αποκρούσει» ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας, ο οποίος κάνει λόγο για ολική κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού. Μετά την παραλίγο παύση των χειρουργείων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ο κ. Τσάπας μιλώντας στο ThePressProject, δήλωσε ότι το «επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν γιατροί είναι καθαρά φαντασιακό. Υπάρχουν πολλοί παθολόγοι που δεν περνάνε ούτε απέξω από το νοσοκομείο, γιατί οι συνθήκες είναι τραγικές κα οι χρηματικές απολαβές είναι πετσοκομμένες».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της επαρχίας και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσάπας επεσήμανε πως οι προκηρύξεις θέσεων από το υπουργείο είναι προσχηματικές. «Σε ένα Παπανικολάου με 25 κενά σε αναισθησιολόγους, προκηρύσσεις 5 θέσεις. Θα ήταν παράλογο κάποιος να βάλει τα χαρτιά του εκεί, όταν ήξερε ότι θα δούλευε για 3 γιατρούς» τόνισε, δίνοντας με αριθμούς το μέγεθος του προβλήματος:

  • Τεράστια κενά, πάνω από 50% στη στελέχωση των αναισθησιολογικών Τμημάτων του «Παπανικολάου» και του «Ιπποκράτειου», δύο εκ των τεσσάρων νοσοκομείων πυλώνων της πόλης στο σύστημα εφημεριών
  • Κενά στην Παθολογική κλινική του «424» μιας και έχουν γίνει 8 αιτήσεις αποστρατείας, οι 3 έχουν γίνει ήδη δεκτές
  • Η Γ’ΜΕΘ του “Παπανικολάου”, που είχε ανοίξει με τυμπανοκρουσίες στη διάρκεια της πανδημίας έκλεισε λόγω υποστελέχωσης
  • Η Παθολογική Κλινική της Ξάνθης από μέσα Δεκέμβρη μέχρι μέσα, τέλη Γενάρη δεν είχε ούτε έναν Παθολόγο, τώρα έχει έναν Συντονιστή Παθολόγο, άλλον γιατρό δεν έχει
  • Η Παθολογική της Δράμας έχει δύο Παθολόγους
  • Η Παθολογική των Σερρών υφίσταται την παραίτηση 5 Παθολόγων, μένει με 3
  • Η Παθολογική του «Αγίου Παύλου», μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, διαβάζω τώρα ότι λειτουργεί με πληρότητα 150%

«Να ορίσουμε ποιο είναι το όριο της κατάντιας» είπε τέλος προσθέτοντας: «Αυτό που συνέβη στην Ξάνθη, να είναι χωρίς ούτε έναν παθολόγο στην Παθολογική είναι ο ορισμός της κατάρρευσης ενός νοσοκομείου. Η Παθολογική είναι η ραχοκοκαλιά ενός νοσοκομείου. Δεν υπήρχε ούτε ένας και πήγαινε κάθε μέρα κι από ένας γιατρός από Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, για να καλύψουν την κλινική».

Απορίας άξιο είναι λοιπόν το ποιοι γιατροί θα χειρουργούν στα απογευματινά χειρουργεία και το αν οι ήδη υπάρχοντες θα παρατήσουν τα πρωινά δωρεάν για να «βγάζουν τη δουλειά» των απογευματινών, προκειμένου, όπως είπε και ο υπουργός, να ανεβάζουν τον μισθό τους. 

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως η προκήρυξη που διαμήνυσε ο υπουργός για την πρόσληψη 10.000 γιατρών μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχει ξανά ακουστεί, ενώ πηγές του ΑΣΕΠ επεσήμαναν στο proson.gr πως δεν υπάρχει τέτοιος διαγωνισμός στον ορίζοντα. Χτες, Κυριακή, ο υπουργός ανακάλεσε λέγοντας πως οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών θα είναι τελικά 4.500 και οι σχετικές προσκλήσεις θα εκδοθούν εντός της εβδομάδας...

Πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία

Αναλύοντας τα στοιχεία με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως το κόστος για τον πολίτη είναι από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν κατά μέσο όρο 800 ευρώ, ενώ τα σύγκρινε με τα 3.500 ευρώ που απαιτούνται στον ιδιωτικό τομέα για ένα χειρουργείο.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με στοιχεία του healthstat.gr οι τιμές που έχουν τα χειρουργεία στην Ελλάδα προβλέπονται από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Ενδεικτικά, ορισμένα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία (30% του ΚΕΝ) έχουν ως εξής:

Περίπτωση χειρουργείου Κόστος (ευρώ)
Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-Vad 30.000 €
Μεταμόσχευση καρδιάς 24.000 €
Μεταμόσχευση ήπατος 8.670 €
Κοχλιακό εμφύτευμα 7.200 €
Εμφύτευση ογκολογικής πρόθεσης ή ολική αντικατάσταση του μηρού 6.300 €
Καρδιοθωρακικές/αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά 5.225 €
Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 3.000 €
Επεμβάσεις κρανίου με καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 2.286 €
Επέμβαση ισχίου 2.037 €
Σπονδυλοδεσία χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές έως και τρία επίπεδα 1.800 €
Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 1.672 €
Επεμβάσεις παγκρέατος, ήπατος και αναστόμωση χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 936 €
Aρθροπλαστική ισχίου χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 900 €
Διουρηθρική προστατεκτομή με καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 854 €
Χειρουργικές επεμβάσεις για επιπλοκές του διαβήτη χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 764 €
Επεμβάσεις θυρεοειδούς χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 410 €
Τοκετός με καισαρική τομή χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 300 €
Αρθροσκόπηση στο γόνατο ή στον αγκώνα ή στον ώμο ή στο αντιβραχίο 450 €

Όσο αφορά τις επεμβάσεις, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως η επέμβαση καταρράκτη είναι το 18% του συνόλου και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή με 7%. Όπως έγινε γνωστό οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο. 

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις