Breaking news

Απεργία ταξί
A

Πανελλαδική απεργία, η οποία αναμένεται να  «παραλύσει» το κέντρο της Αθήνας έχει προκηρύξει για αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξί απεργούν από σήμερα Τρίτη.  Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό και στον ηλεκτρικό σε 24ωρη απεργία.

Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις μια του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος. Παράλληλα θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις από διάφορους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχους. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. 

Αναλυτικά:

Πώς θα κινηθεί το μετρό και τα τρένα

Χωρίς μετρό θα είναι αύριο, Τετάρτη, η Αθήνα,  καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

  • Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ
  • Σωματείο Εργαζομένων Τραμ και Αστικών Μέσων Σταθερής Τροχιάς ΣΤΑΣΥ (ΣΕΤ)
  • Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΣΗΕΚ)
  • Συνδικάτο Σταθμαρχών – Πρώτη Γραμμή
  • Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ)
  • Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ)
  • Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ)

Όπως αναφέρουν τα σωματεία στο κοινό ανακοινωθέν τους, η απεργία αποφασίστηκε ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

Παράλληλα, σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών καθώς και σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ 

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

48ωρη απεργία στα Ταξί

Παράλληλα, χωρίς ταξί θα παραμείνει σήμερα Τρίτη 27 και αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η Αθήνα, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), προγραμματίζει απεργία. Μάλιστα, προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μεταφορών.

Μεταξύ άλλων ζητούν μόνιμη παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ταξί στο 13%, άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Επιπλέον, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει η ΠΕΝΕΝ τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επίσης, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις 

Ταυτόχρονα, η Aegean και η Olympic Air ανακοίνωσαν την ακύρωση των πτήσεων της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Οι επιβάτες που έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήρια τους, μπορούν να τα αλλάξουν χωρίς να πληρώσουν παραπάνω χρήματα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις