Breaking news

Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη
A

Σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει για τελευταία φορά η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, έτσι ώστε τα μέλη της επιτροπής να υπογράψουν κοινό πόρισμα.

Συγκεκριμένα, η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 για τελευταία φορά.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Ανθρώπινο λάθος «δείχνει» το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας

Μέσα από το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας αποδίδονται ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς το βράδυ του δυστυχήματος ο ο ΓΚΚ (Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας παραβιάστηκε 7 φορές, ενώ δεν προκύπτουν ευθύνες ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων, με τον Κ. Καραμαλή να αναλαμβάνει με την παραίτησή του, την πολιτική ευθύνη.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις στο σημείο του δυστυχήματος το πόρισμα αναφέρει ότι «έγιναν από τα αρμόδια επιχειρησιακά όργανα, με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών», απορρίπτοντας κάθε σενάριο περί απόπειρας συγκάλυψης. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στην σύμβαση 717 που μέχρι το 2016 είχε εκτελεστεί «μόνο το 18% του έργου λόγω σοβαρότατων λαθών και παραλείψεων της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ». «Επί υπουργίας Κ. Καραμανλή επιλύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα της Σύμβασης 717, οπότε ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023» επισημαίνεται μεταξύ άλλων, κρίνοντας απαραίτητη την παράταση που δόθηκε από τον τότε υπουργό στο έργο, προκειμένου να ολοκληρωθεί. «Εάν τα ζητήματα ασφαλείας που έθετε η Hellenic Train είχαν βάση και δεν στόχευαν απλώς σε υψηλότερες αποζημιώσεις, θα έπρεπε να είχε αναστείλει άμεσα τα δρομολόγιά της, ως οφείλει, βάση της διακριτής νομικής υποχρέωσής της προς τους επιβάτες της», καταλήγει το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Σημειώνεται ότι, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ενώ με τη σειρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητά περαιτέρω διερεύνηση από φυσικό δικαστή για αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών κ. κ Κώστα Καραμανλή, Χρήστου Σπίρτζη και Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για την σύμβαση 717

Σχετικά με τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, επισημαίνεται η ύπαρξη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Χωρίς πόρισμα ΠΑΣΟΚ

Χωρίς πόρισμα από την Χαριλάου Τρικούπη θα συνεδριάσει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή, μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την τελευταία συνεδρίαση καταγγέλλοντας για απόπειρα συγκάλυψης την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς δεν κάλεσε ουσιώδεις μάρτυρες. «Η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να μετατραπεί σε Προανακριτική Επιτροπή και να ασκήσει τις αρμοδιότητες», καταλήγει η πρόταση του κόμματος, προσθέτοντας πως «ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν, η έκδοση  ολοκληρωμένου πορίσματος καθίσταται αδύνατη».

Ακόμη το πόρισμα του ΚΚΕ αποδίδει, ποινικές ευθύνες στους δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, που κατέθεσε την Παρασκευή ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας στον Άρειο Πάγο, ενώ η Ελληνική Λύση ζητά «Να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών από το 2012 και μετά».

Την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για να βρεθούν τυχόν ευθύνες του Κ. Καραμανλή ζήτησε η Νέα Αριστερά, με την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, καταγγέλλοντας την πρόωρη λήξη των εργασιών της. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις