Breaking news

INTIME
A

Δωρεάν είναι η είσοδος σε τέσσερα μουσεία της Αθήνας σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου του 1821.

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν, χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, το μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη.

Μουσείο της Ακρόπολης

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο Ακρόπολης χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου Μουσείου αποφάσισε ότι τη Δευτέρα θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό για την μόνιμη έκθεση του μουσείου, αλλά όχι την περιοδική έκθεση «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».

Σημειώνεται ότι τα δημόσια Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία, που υπάγονται στο υπουργείο πολιτισμού, θα είναι κλειστά τη Δευτέρα, καθώς η 25η Μαρτίου είναι επίσημη αργία.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ακόμη ένα μουσείο που μπορείτε να επισκεφθείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ είναι το Εθνικό ιστορικό μουσείο. Για την 25η Μαρτίου η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλά αντικείμενα της εποχής του 1821, ενδυμασίες, σημαίες, πίνακες με τους αγωνιστές κ.α.

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο είναι ένα ακόμη μουσείο που για μια ακόμη χρονιά τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, με ειδικές δράσεις και ελεύθερη είσοδο για όλους. Τι θα δείτε μεταξύ άλλων; Σουλιώτικα καριοφίλια, την «Χάρτα της Ελλάδος», το νεκρικό προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πίνακες και λιθογραφίες που απαθανατίζουν στιγμές τις εποχής, σπαθιά της εποχής, πιστόλες, στολές και προσωπικά αντικείμενα από σπουδαίους πρωταγωνιστές της Επανάστασης.

Μουσείο Μπενάκη

Ακόμα ο  τρίτος όροφος του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (13:00-18:00) ξανανοίγει εμπλουτισμένος με νέα εκθέματα για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, καλύπτοντας την περίοδο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα.

Ό,τι πρέπει αν υπάρχουν και πιτσιρίκια στην παρέα που θέλουν να αντικρύσουν τη σπάθα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, το μπουρλότο του Κωνσταντίνου Κανάρη, την πυξίδα του Ανδρέα Μιαούλη, το τηλεσκόπιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και την πιστόλα του λόρδου Βύρωνα. Και όχι μόνο να δουν αλλά και να ρωτήσουν επιλεγμένα εκθέματα για την ιστορία τους! Χάρη στην πιλοτική/πειραματική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης με χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη MuseAI, τα εκθέματα αποκτούν «φωνή» και η επίσκεψη γίνεται διαδραστικό παιχνίδι γνώσης. Μάλιστα, οι απαντήσεις διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών που απευθύνονται στο σύστημα. Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας», το οποίο αναφέρεται στην επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που διοργάνωσε το Μουσείο.

Ελεύθερη είσοδος – Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου

Η είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, στις κάτωθι ημερομηνίες:

  • 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη),
  • 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
  • 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
  • τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς),
  • 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή) και
  • πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου

Το Μουσείο Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) δεν ανήκει στα μουσεία που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού), αλλά στη σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, που καθορίζει τις ημέρες ελεύθερης εισόδου για όλο το κοινό συμπεριλαμβάνεται και η 6η Μαρτίου. Ως εκ τούτου την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης είναι ελεύθερη για όλο το κοινό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις