Breaking news

Ανεβαίνει και πάλι ο υδράργυρος, με θερμοκρασίες έως 26 βαθμούς Κελσίου - Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι
A

Σε 24ωρες πανελλαδικές απεργίες προχωρούν συνομοσπονδίες και ενώσεις εργαζομένων την Τετάρτη 17 Απριλίου και την 21η Μαΐου

Ειδικότερα Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), καθώς δεν κατάφεραν να βρουν κοινή συνιστάμενη, προχωρούν σε δύο ξεχωριστές απεργίες.

Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ αποφάσισε πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 17 Απριλίου και η ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία στις 21 Μαΐου.

Η απεργία της ΓΣΕΕ

Το πρόγραμμα δράσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) το επόμενο διάστημα, με κορύφωση την 24ωρη γενική απεργία στις 17 Απριλίου 2024, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.

Κλιμάκια των συνδικάτων, με επικεφαλής στελέχη της ΓΣΕΕ, θα ξεκινήσουν σε «στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με ενημερώσεις εργαζομένων και επισκέψεις σε χώρους εργασίας, ενώ ετοιμάζονται ήδη τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ώστε να επικοινωνηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την ημέρα της 24ωρης γενικής απεργίας στις 17 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθούν και συλλαλητήρια τόσο στην Αθήνα – κεντρικό πανελλαδικό συλλαλητήριο – όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΕΙΝΑΠ: 24ωρη απεργία στις 17 Απριλίου

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ, που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά.

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με βασικά αιτήματα διπλασιασμό μισθών και προσωπικού, αλλά και τη διακοπή των απογευματινών -επί πληρωμή- χειρουργείων

Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι τα παρακάτω:

  • Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
  • Διπλασιασμός μισθών.
  • Διπλασιασμός προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 17 Απριλίου

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. 

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας, «γιατί είναι οι μόνοι που, στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες τον χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο».

«Ταυτόχρονα, όπως έχει καταγγελθεί πολλαπλώς από την Ομοσπονδία μας, τα επιδόματα ανεργίας για τους ναυτεργάτες είναι πενιχρά, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα επιδόματα της ξηράς, και οι προϋποθέσεις επιδότησης της ανεργίας είναι πράγματι απαγορευτικές» αναφέρεται.

Η ΠΝΟ σημειώνει πως: «Η κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και στις δημόσιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την απόκτηση των διαφόρων πιστοποιητικών και πτυχίων που είναι απαραίτητα για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος, δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των ναυτικών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα με αντίστοιχη οικονομική τους επιβάρυνση».

«Η Ομοσπονδία μας προβάλλει και υπογραμμίζει συνεχώς την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την καθιέρωση αυξημένων οργανικών συνθέσεων και ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος. Και μέσα από τις νέες αυτές διαδικασίες, να αναβαθμιστεί και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων ναυτεργατών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο», υπογραμμίζει η ΠΝΟ, που καλεί τα μέλη της «να παραμένουν σε εγρήγορση».

ΟΛΜΕ: Τρίωρες στάσεις εργασίας

Ομόφωνα αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στη Γενική Συνέλευση, που έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου στην Αθήνα, ύστερα από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Συγκεκριμένα, έως και τις 26 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται τρίωρες στάσεις εργασίας, είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη βάρδια των εκπαιδευτικών, ως αντίδραση στην παρουσία αξιολογητή. Επιπλέον, προαναγγέλουν την κατάθεση νέου εξώδικου για κήρυξη απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σήμερα, έχει προγραμματιστεί η Ολομέλεια Προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ζητηθεί από τη ΔΟΕ επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής ενάντια στην αξιολόγηση.

Η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 για τα ζητήματα της ακρίβειας και των μισθών, με διεκδικητικό πλαίσιο:

  1. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  2. Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων στο δημόσιο
  3. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς
  4. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 - 2017
  5. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  6. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  7. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  8. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο αφενός μεν την ενημέρωση των μελών, αφετέρου δε την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε, επίσης:

  • Απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου 2024)
  • Τη στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ) στις 16 Μαΐου 2024
  • Τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα με την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.
  • Τη στήριξη του απολυμένου συνδικαλιστή Δ. Αντωνίου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5 του Απρίλη στο ΕΚΠΑ
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις