Breaking news

Μπένιαμιν Νετανιάχου
A

Ο διεθνολόγος Δημήτρης Τζανιδάκης αναλύει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» τις πιθανές κινήσεις του Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν, τα αντίποινα που μπορεί να κάνει και πόσο αισθητός είναι ο κίνδυνος να υπάρξει γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, μιλά και για το πώς αυτή η κατάσταση ωφελεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και πώς βγαίνει «κερδισμένος».

Γιατί βολεύει τον Νετανιάχου η ένταση 

Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Τζανιδάκης: «Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει συγκεκριμένες επιλογές. Μια ευθεία ρήξη Ισραήλ – Ιράν βολεύει τον Νετανιάχου, επειδή έτσι παρατείνει το πολιτικό του μέλλον. Επιδιώκει δηλαδή αυτή την ένταση, καθώς τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας και κοινής γνώμης φεύγουν από την κτηνωδία που διαδραματίζεται στη Γάζα και στρέφονται στη διαμάχη με το Ιράν. Επίσης, βλέπουμε πως σιγά σιγά η Δύση συστρατεύεται πίσω από το Ισραήλ οπότε έχει κάποια οφέλη και κάποια συμπάθεια, προσωρινά, ενώ ήδη η διπλωματική ισχύ του Ισραήλ έχει κλονιστεί, λόγω των γεγονότων στη Γάζα».

Όπως τονίζει «το σίγουρο είναι πως έχουμε έναν ηγέτη στο Ισραήλ ο οποίος έχει κλονιστεί και έσωθεν»

«Θα υπάρξει απάντηση» - Ποια είναι τα σενάρια

Όπως επισημαίνει ο διεθνολόγος: «Ο Νετανιάχου αποκλείεται να αποφύγει την απάντηση. Εκτιμώ πως θα υπάρξει απάντηση. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει απάντηση έντονη, αντιστοίχου βεληνεκούς και ισχύος ή μια πιο στοχευμένη απάντηση. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα πάνε σε κάτι πιο στοχευμένο. Το Ιράν δεν είναι μόνο η επικράτειά του αλλά και οι αντιπρόσωποί του. Οι Χούθι στην Υεμένη, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Οπότε τίποτα δεν αποκλείει η ανταπάντηση του Ισραήλ να έχει να κάνει με περιφερειακούς στόχους, με έμμεσα χτυπήματα προς το Ιράν. Από την άλλη, θα ήταν πολύ σημαντικό και ωφέλιμο για το Ισραήλ να χαρακτηριστούν από τον ΟΗΕ οι Φρουροί της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση. Οπότε άλλο ένα σενάριο είναι να αξιοποιήσει το διπλωματικό του κεφάλαιο το Ισραήλ ώστε να χαρακτηριστούν οι Φρουροί τρομοκράτες. Και κάτι τέτοιο συσπειρώνει τη Δύση συλλήβδην με το Ισραήλ και φυσικά βολεύει και τον Νετανιάχου και την χώρα του που αντιμετωπίζει υπαρξιακό κίνδυνο από το Ιράν».

«Το Ιράν δεν το εξυπηρετεί μια γενικευμένη σύρραξη»

Για το εάν υπάρχει η περίπτωση να οδηγηθούν τα πράγματα σε μια γενικευμένη σύρραξη, ο διεθνολόγος σχολιάζει πως «όπως δήλωσε και η ηγεσία του Ιράν, μετά την επίθεση του Σαββάτου, ολοκληρώνεται εκεί η ανταπάντησή του. Το Ιράν δεν το εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή μια γενικευμένη σύρραξη, ν α πάει δηλαδή σε μια ευθεία αντιπαράθεση όχι μόνο με το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ. ΒΗ δική μου εκτίμηση είναι πως το Ιράν θέλει να μείνει εκεί. Έδωσε ένα μήνυμα έσωθεν. Η κοινή γνώμη του Ιράν ζητούσε επιτακτικά μια απάντηση στο Ισραήλ και η ηγεσία του Ιράν έδωσε μια ισχυρή απάντηση με πυραύλους και drones. Και το Ισραήλ βγαίνει ωφελημένο από την επίθεση αυτή καθώς το 99% των στόχων αποκρούστηκαν».

Για το πώς επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Τζανιδάκης αναφέρει:

«Εάν τα στενά του Ορμούζ επιβληθούν κυρώσεις στη διέλευση, αυτό σημαίνει άνοδο της τιμής του πετρελαίου του Μπρεντ, του φυσικού αερίου. Το Μπρεντ είναι στα 90 δολάρια το βαρέλι ανεξάρτητα από αυτό και τίποτα δεν αποκλείει να φτάσει και τα 100. Το είδαμε και στον πόλεμο με την Ουκρανία. Επίσης, όταν υπάρχει αβεβαιότητα αυξάνεται και ο πληθωρισμός».

 

Διαβάστε επίσης: 

Ποια εταιρεία στην Ελλάδα θεσπίζει τετραήμερη εργασία - Και ποιοι επωφελούνται | Έθνος (ethnos.gr)

Μαρουσάκης: Έρχεται αφρικανική σκόνη και πτώση της θερμοκρασίας - Τι καιρό θα έχουμε το Πάσχα | Έθνος (ethnos.gr)

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις