Breaking news

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
A

Σε απεργιακό κλοιό θα είναι σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ, με αίτημα τόσο τις αυξήσεις μισθών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Συγκεκριμένα, η χώρα αναμένεται να παραλύσει, καθώς εκτός από τους κλειστούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, χειρόφρενο τραβούν το μετρό, ο ηλεκτρικός, το τραμ, ο προαστιακός και τα τρένα.

Στο μεταξύ σημειώνεται ότι, στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ωστόσο όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, ένας αριθμός δρομολογιών των τρένων θα πραγματοποιηθεί με προσωπικό ασφαλείας.

Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου έχουν ορισθεί στις 09:30 στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των Δήμων της Αττικής.
  • Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση.
  • Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 09:00 το πρωί έξω από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί θα μεταβούν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
  • Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 05:30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στις 10.30 στο Σύνταγμα: η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
  • Στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος: το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.
  • Στις 11:00 στα Προπύλαια: η Ταξική Πορεία και η Ταξική Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης
  • Στις 11.30: ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής
  • Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως: συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων.

Τα έκτακτα μέτρα στους δρόμους της Αθήνας

Σε έκτακτα μέτρα έχει προχωρήσει η Τροχαία για σήμερα, από τις 09:30 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης των συγκεντρώσεων και της πορείας διαμαρτυρίας σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τροχαία, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση - όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών - σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ

Με το σύνθημα «η ακρίβεια στα ύψη, οι μισθοί στα τάρταρα» η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα. Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «αυξήσεις μισθών, λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανομή κερδών στο εθνικό εισόδημα και προτελευταία στη συμμετοχή των μισθών στη εθνικό εισόδημα. Είμαστε δεύτερη στην ακρίβεια στην ευρωπαϊκή ένωση και προτελευταίοι στους μισθούς.

Με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις και στη στέγαση η ΓΣΕΕ προτείνει την ανάπτυξη της κοινωνικής στέγασης σε δημόσια γη με χρήματα, από τα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ που ανέρχονται στο 1,5 δις αλλά και μέσω τραπεζών».

Τα αιτήματα 

Τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ είναι τα εξής:

  • «Αυξήσεις μισθών και προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 
  • Άμεση επαναφορά των ελεύθερων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
  • Άμεση επαναφορά 13ου & 14ου μισθού.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και τραπεζών.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης, ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές, παράλληλα με την δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών».

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) για σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου τις εξής ώρες:

  • Πρωί: από έναρξη βάρδιας έως τις 9:00
  • Βράδυ: από 21:00 έως λήξη βάρδιας

Τα ταξί

Όσον αφορά τα ταξί, οι οδηγοί αποφάσισαν να συμμετέχουν με στάση εργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου τους, οι ιδιοκτήτες ταξί προχωρούν σε στάση εργασίας σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου από τις 5 το πρωί ως τις 15:00, ενώ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10:00 το πρωί.

Με το σύνθημα «κανένα ταξί στους δρόμους», το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) καλεί όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές».

Με προσωπικό ασφαλείας και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) θα συμμετάσχει και το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Ειδικότερα, τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα μείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης έως και τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας της ίδιας μέρας.

Το Συνδικάτο θα διαθέσει προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Τρένα - Τα δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Η ΠΟΣ - ΜΣΤ ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών - εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

Τα δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν:

Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα: 52, 53, 56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς - Κιάτο - Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς - Αεροδρόμιο - Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533

Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα - Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, οι επιβάτες μπορούν να πληροφορούνται στα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων, την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών), συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.

Δεμένα τα πλοία

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. 

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας, «γιατί είναι οι μόνοι που, στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες τον χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις