Με νέα, δρακόντεια μέτρα επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη τα έργα της έκθεσης «η Σαγήνη του Αλλόκοτου». Τα έργα που βανδαλίστηκαν, σε μία άνευ προηγουμένου πράξη, από τον ακροδεξιό βουλευτή της Νίκο Παπαδόπουλου, εκτίθενται και πάλι πίσω από προστατευτικό τζάμι.
Το συμβάν είχε λάβει χώρα πριν από σχεδόν δύο μήνες, ωστόσο τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη επέστρεψαν στην Πινακοθήκη μόλις χτες.

Γιατί επέστρεψαν τώρα τα βανδαλισμένα έργα
Η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης είχε ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα οριστικής απομάκρυνσης των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη. Η διευκρίνιση αυτή είχε δοθεί μέσω επίσημης ανακοίνωσης, ως απάντηση στις αιτιάσεις της «Πρωτοβουλίας εναντίον της λογοκρισίας», η οποία είχε ζητήσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση επανατοποθέτησης των έργων.

Όπως επεσήμανε η Πινακοθήκη, η απουσία των έργων οφειλόταν αποκλειστικά σε τεχνικούς και οργανωτικούς λόγους, καθώς δρομολογούνταν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη μελλοντικών περιστατικών.
«Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και ήδη υλοποιούνται παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας, την εκπαίδευση του προσωπικού και την προσθήκη τεχνολογικού εξοπλισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της διοίκησης.

Η έκθεση συνεχίζεται πλέον κανονικά, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τόσο για την προστασία των έργων τέχνης όσο και για την αποτροπή οποιασδήποτε ενδεχόμενης απειλής στο μέλλον.
Δείτε περισσότερες εικόνες από την έκθεση




