Breaking news

Στρεπτόκοκκος: Αντίθετος ο ΕΟΔΥ σε κλείσιμο σχολείων και απολυμάνσεις
A

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε σχολικές κοινότητες σε όλη τη χώρα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στρεπτόκοκκου και, μαζί με αυτά, οι αποφάσεις τοπικών αρχών για προσωρινό κλείσιμο σχολικών μονάδων και απολυμάνσεις αιθουσών. Η ανησυχία κορυφώθηκε μετά τον θάνατο ενός 5χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαΐου, γεγονός που συγκλόνισε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έσπευσε σήμερα να παρέμβει, θέτοντας τα επιστημονικά δεδομένα στο προσκήνιο και καλώντας τους δήμους να αποφεύγουν πρακτικές χωρίς υγειονομική βάση, όπως το προληπτικό κλείσιμο σχολείων και οι γενικευμένες απολυμάνσεις.

«Δεν χρειάζεται ούτε κλείσιμο, ούτε απολύμανση»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ξεκαθάρισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία. Αντιθέτως, μπορεί να εντείνουν την ανησυχία και να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων χωρίς επιστημονικό λόγο.

«Κατανοώ την πρόθεση των δήμων και των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν τα προστατεύουν – μπορεί και να τα εκθέτουν. Δεν χρειάζεται να κλείσει το σχολείο, δεν χρειάζονται απολυμάνσεις. Δεν ωφελούν και μπορεί να κάνουν κακό και να αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά μέτρα πρόληψης», σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον ή πάνω σε αντικείμενα, καθώς έχει ανάγκη τον ανθρώπινο οργανισμό για να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί.

«Τι χρειάζεται να κάνουμε αν έχουμε κρούσμα σε μία τάξη; Πρώτα, το κρούσμα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού πάρει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει και μετά να πάει στο σχολείο. Στο σχολείο μέτρα ενισχυμένης ατομικής υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών, να αποφεύγουν τα παιδιά να μοιράζονται αντικείμενα και μια αυξημένη καθαριότητα», συμπλήρωσε.

«Έχει θέση το να κλείσουμε το σχολείο με ένα ή με περισσότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε μία τάξη; Όχι δεν έχει καμία θέση. Να εξηγήσω γιατί: ο στρεπτόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, δεν επιβιώνουν στο περιβάλλον, δεν επιβιώνουν στις επιφάνειες. Αν θυμάστε για τον COVID λέγαμε ότι επιβιώνει λίγο στις επιφάνειες. Αυτό το μικρόβιο δεν επιβιώνει, έχει ανάγκη τον οργανισμό για να το κάνει», είπε μεταξύ άλλων.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και γιατί προκαλεί ανησυχία

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο που προκαλεί συνήθως ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά μικρής ηλικίας ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων από το στόμα ή τη μύτη, και όχι μέσω επιφανειών, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, καθιστώντας τις μαζικές απολυμάνσεις περιττές και αναποτελεσματικές.

Ποια είναι τα ορθά μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, η προστασία από τον στρεπτόκοκκο βασίζεται σε απλά αλλά κρίσιμα μέτρα υγιεινής και επαγρύπνησης:

  • Άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων (πυρετός, πονόλαιμος, εξάνθημα)
  • Απομάκρυνση του νοσούντος παιδιού από το σχολείο
  • Επικοινωνία με παιδίατρο και, εφόσον απαιτείται, έναρξη αντιβιοτικής αγωγής
  • Τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και κάλυψη στόματος κατά τον βήχα
  • Ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών χωρίς υπερβολές και πανικό

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αρκετές περιοχές της χώρας:

  • Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (όπου σημειώθηκε το πρώτο περιστατικό με δημόσια αναστάτωση)
  • Ωραιόκαστρο
  • Σέρρες
  • Κρήτη
  • Αττική

Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι η συχνότητα των κρουσμάτων δεν υποδεικνύει επιδημία, αλλά χαρακτηρίζεται ως τυπική εποχική εμφάνιση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις