Η βασική διαφορά ανάμεσα στον ντεκαφεϊνέ και τον κανονικό καφέ είναι η ποσότητα καφεΐνης. Η διατροφική τους αξία, ωστόσο, καθώς και η γεύση τους, παραμένουν σχεδόν ίδιες.
Η απομάκρυνση της καφεΐνης γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αποκαφεϊνοποίηση, η οποία εφαρμόζεται με διάφορες μεθόδους.
Η πιο φυσική μέθοδος περιλαμβάνει την εμβάπτιση των ακατέργαστων (πράσινων) κόκκων σε νερό, πριν το καβούρδισμα, αφαιρώντας περίπου το 97% της καφεΐνης. Έτσι, ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ περιέχει κατά μέσο όρο έως 7mg καφεΐνης — πολύ λιγότερη συγκριτικά με τον συμβατικό καφέ.
Τι κερδίζεις με τον ντεκαφεϊνέ:
- Παρέχει αντιοξειδωτικά όπως το χλωρογενικό οξύ και οι πολυφαινόλες, σε παρόμοια επίπεδα με τον καφέ με καφεΐνη.
- Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και πρόωρης θνησιμότητας.
- Φαίνεται να προστατεύει τη νοητική λειτουργία και ενδέχεται να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
- Είναι πιο ήπιος για το στομάχι, προκαλώντας λιγότερη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
- Η τακτική κατανάλωση (πάνω από δύο φλιτζάνια την ημέρα) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.
Τι σου προσφέρει ο κανονικός καφές με καφεΐνη:
- Ενισχύει τη διάθεση, τη μνήμη, τον χρόνο αντίδρασης και γενικά τις γνωστικές λειτουργίες.
- Επιταχύνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στη διάσπαση του λίπους.
- Βελτιώνει την απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ήπιας κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
- Έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης κίρρωσης και σοβαρών παθήσεων του ήπατος.