Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται στην κορύφωσή του, όμως ο κορονοϊός επιστρέφει στο προσκήνιο με νέα μετάλλαξη, προκαλώντας ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και τους πολίτες. Η παραλλαγή NB.1.8.1, γνωστή και ως «Nimbus», εξαπλώνεται με ταχύτητα παγκοσμίως και βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Όπως εξήγησε, η θερινή αύξηση των κρουσμάτων είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε χρόνο τον Ιούλιο έχουμε έξαρση». Η νέα παραλλαγή, όπως είπε, εντάσσεται στην οικογένεια της Όμικρον και προκαλεί ήπια συμπτώματα, με πιο συχνά τον βήχα και τον πονόλαιμο. Ο καθηγητής συνέστησε στους ασθενείς να αποφεύγουν την επαφή με άτομα ευάλωτων ομάδων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), οι νοσηλείες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% στα τέλη Μαΐου, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου τα καταγεγραμμένα κρούσματα σημείωσαν άνοδο κατά 6,9%. Συγκεκριμένα, έως τις 31 Μαΐου είχαν εισαχθεί 947 ασθενείς, ενώ έως τις 4 Ιουνίου τα περιστατικά έφτασαν τα 1.211.
Ο γενικός ιατρός Dr. Naveed Asif επισημαίνει ότι η παραλλαγή Nimbus προκαλεί έντονο πονόλαιμο, ο οποίος περιγράφεται ως «σαν να καταπίνεις ξυράφι», ενώ συχνά συνοδεύεται από κόπωση, ελαφρύ πυρετό, μυαλγίες, ρινική συμφόρηση και, σε κάποιες περιπτώσεις, ναυτία ή διάρροια – συμπτώματα που δεν είναι κλασικά για την Covid-19. Ο γιατρός Mohamed Imran Lakhi επιβεβαιώνει πως η κλινική εικόνα της νέας παραλλαγής ενδέχεται να περιλαμβάνει και γαστρεντερικές διαταραχές, πέραν των αναπνευστικών συμπτωμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ καθησυχάζει, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η NB.1.8.1 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Επιπλέον, τα διαθέσιμα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και απέναντι στη Nimbus, σύμφωνα με επίσημη δήλωση εκπροσώπου του Οργανισμού.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του UKHSA, Dr. Gayatri Amirthalingam, σημειώνει πως, αν και το ποσοστό ανίχνευσης της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χαμηλό, η παγκόσμια τάση δείχνει σταδιακή αύξηση. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης παθογένειας ή μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες
Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) και οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα να αποφεύγουν τις επαφές, ιδίως με άτομα υψηλού κινδύνου, να παραμένουν στο σπίτι και να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα με ξεκούραση, επαρκή ενυδάτωση και απλά αναλγητικά. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων, επιδείνωσης της κατάστασης ή εμφάνισης δύσπνοιας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρό ή να μεταβούν σε μονάδα επειγόντων.
Η παραλλαγή Nimbus φαίνεται πως διασπείρεται ευρέως σε διεθνές επίπεδο, χωρίς ωστόσο – μέχρι στιγμής – να προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις ή να απαιτεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή, υπενθυμίζοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης βασικών μέτρων υγιεινής και της προστασίας των ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κινητικότητας.