Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στην Κρήτη, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθες περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας αναζωπυρώθηκε.

Μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 εκδόθηκε μήνυμα για άμεση απομάκρυνση των κατοίκων και επισκεπτών από τις περιοχές Καθαράδες, Φερμά, Κουτσουνάρι και Κακιά Σκάλα Λασιθίου, με κατεύθυνση την Ιεράπετρα.

Παρά τη βελτίωση που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες ώρες, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή διατηρούν υψηλό τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Ζημιές σε ιδιοκτησίες – Μετακινήθηκαν 5.000 τουρίστες

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες, ωστόσο ο πλήρης απολογισμός θα γίνει με το πέρας των επιχειρήσεων κατάσβεσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης, Γιώργο Τζαράκη, περίπου 5.000 τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, εκτός από μία περίπτωση με περιορισμένες ζημιές στην Αγιά Φωτιά. Ο κ. Τζαράκης εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις στις μελλοντικές κρατήσεις, λόγω της παρατεταμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ενισχυμένες δυνάμεις πυρόσβεσης και συνδρομή αρμόδιων φορέων

Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 230 πυροσβέστες με 46 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ υποστηρίζονται από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ και του Λιμενικού έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια και τη διαχείριση της κατάστασης. Την επιχείρηση συντονίζει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διερεύνηση των αιτιών – Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν μεταβεί στην Κρήτη ειδικά κλιμάκια για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς, παράλληλα με αντίστοιχες έρευνες σε άλλες περιοχές της χώρας όπου εκδηλώθηκαν φωτιές.

Εκκενώσεις οικισμών και προκλήσεις λόγω ανέμων

Ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Νεκτάριος Παπαδάκης, δήλωσε πως η μάχη με τη φωτιά δυσχεραίνεται λόγω των ισχυρών ανέμων και επιβεβαίωσε την εκκένωση οικισμών από χθες το βράδυ. Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι η νύκτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με σημαντικές ζημιές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και σε οικίες.

Εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των αρχών και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία άλλων περιοχών ή στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας. Καταγράφηκαν περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων που οδήγησαν σε νοσηλεία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις