Breaking news

Βρώμη
A

Πολλές από τις δημοφιλείς επιλογές πρωινού περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, κάνοντάς τες ακατάλληλες για τη διατήρηση της καλής καρδιοαγγειακής υγείας. Ο καρδιολόγος Dr. Andrew Freeman από το Κολοράντο των ΗΠΑ προτείνει μια απλή και θρεπτική προσέγγιση, επιλέγοντας καθημερινά πλιγούρι βρώμης και τονίζοντας τα οφέλη του για την καρδιά.

Το καρδιοπροστατευτικό πρωινό του Dr. Freeman

Η αγαπημένη του συνταγή είναι απλή, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: ένα φλιτζάνι βρώμη μαγειρεμένη με νερό (χωρίς γάλα ή βούτυρο), συνοδευόμενη από μούρα, λιναρόσπορο και καρύδια. Αυτά τα συστατικά προσφέρουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπαρών, απαραίτητα για την υποστήριξη της καρδιακής υγείας.

Γιατί ξεχωρίζει η βρώμη

Η βρώμη, ειδικά στην ακατέργαστη μορφή της, είναι πλούσια σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βήτα-γλυκάνη — μια διαλυτή ίνα που έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η βήτα-γλυκάνη συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της εντερικής υγείας, προωθώντας τα ευεργετικά βακτήρια.

Η διαιτολόγος Maggie Michalczyk επισημαίνει πως η βρώμη προσφέρει παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, χάρη στη ζελατινώδη υφή που δημιουργείται στο έντερο από τη βήτα-γλυκάνη.

Τι αποφεύγει στο πρωινό του

Ο Dr. Freeman αποφεύγει τρόφιμα όπως αυγά, γλυκά ψωμάκια και άλλα αρτοσκευάσματα, τα οποία συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη. Αν και αναγνωρίζει ότι μπορούν να καταναλωθούν περιστασιακά, προτείνει να συνδυάζονται με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα ή βρώμη, ώστε να μετριάζονται οι πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις