Το καλοκαίρι, με τα ανοιχτά παπούτσια, τις σαγιονάρες και τις επισκέψεις σε παραλίες και πισίνες, φέρνει μαζί του και αυξημένο κίνδυνο για μυκητιάσεις σε πόδια και νύχια. Η υγρασία σε κοινόχρηστους χώρους όπως αποδυτήρια, ντουζιέρες και γύρω από τις πισίνες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μυκήτων. Οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν στο ζεστό και υγρό περιβάλλον, κάνοντας την πρόληψη και την σωστή υγιεινή πιο απαραίτητες από ποτέ.
Όπως εξηγεί ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου, η απειλή είναι πολύ πιο συχνή απ’ όσο πιστεύουμε:
«Δεδομένα από επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι σχεδόν το 70% του πληθυσμού θα κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή του μύκητες στα δάχτυλα ή στα νύχια των ποδιών. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που παρατηρείται αύξηση των περιστατικών, γιατί όλοι οι μύκητες πολλαπλασιάζονται σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Τις περισσότερες φορές οι μυκητιάσεις είναι επίμονες και υποτροπιάζουν. Για την αποφυγή της πολύμηνης ταλαιπωρίας που απαιτείται συνήθως για τη θεραπεία τους, ιδίως όταν δεν έχει γίνει αντιληπτή γρήγορα η παρουσία τους, η πρόληψη είναι η καλύτερη τακτική».
Πού παραμονεύει ο κίνδυνος
Η πιο κοινή μυκητιασική λοίμωξη είναι το λεγόμενο «πόδι του αθλητή» – αν και δεν αφορά αποκλειστικά όσους αθλούνται. Προκαλείται από δερματόφυτα ή βακτήρια όπως τα είδη Candida και μεταδίδεται με ιδιαίτερη ευκολία μέσω του γυμνού ποδιού σε κοινόχρηστους χώρους. Κνησμός, ερυθρότητα, απολέπιση ανάμεσα στα δάχτυλα και αίσθηση καψίματος είναι μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Αντίστοιχα, οι μύκητες μπορούν να προσβάλουν και τα νύχια (ονυχομυκητίαση), οδηγώντας σε παραμορφώσεις, αποχρωματισμό και θρυμματισμό. Η θεραπεία τους είναι πιο δύσκολη, καθώς οι μικροοργανισμοί «κρύβονται» κάτω από την επιφάνεια του νυχιού.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν την ευαλωτότητα του οργανισμού: η ύπαρξη χρόνιων δερματικών παθήσεων (όπως ψωρίαση), διαβήτης, προβλήματα κυκλοφορίας, εξασθενημένο ανοσοποιητικό, αλλά και κακές καθημερινές συνήθειες (όπως η χρήση κλειστών ή συνθετικών παπουτσιών σε υψηλές θερμοκρασίες).
Προληπτικά μέτρα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Ο Δρ. Στάμου παραθέτει πρακτικές συμβουλές για να προστατεύσετε τα πόδια σας:
- Καθημερινό πλύσιμο των ποδιών με σαπούνι και σχολαστικό στέγνωμα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.
- Εναλλαγή παπουτσιών ώστε να υπάρχει χρόνος να στεγνώσουν εντελώς.
- Προτίμηση σε υποδήματα από φυσικά υλικά και ανοιχτό σχεδιασμό για καλύτερο αερισμό.
- Αλλαγή βαμβακερών καλτσών καθημερινά και χρήση αντιιδρωτικού για τα πόδια αν υπάρχει έντονη εφίδρωση.
- Αποφυγή κοινής χρήσης πετσετών, παπουτσιών ή εργαλείων πεντικιούρ.
- Να μη βαδίζετε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους, παραλίες, αποδυτήρια.
- Τα νύχια πρέπει να κόβονται σωστά – ούτε πολύ κοντά ούτε με αιχμές που τραυματίζουν το δέρμα.
- Συχνός έλεγχος για αλλαγές στο δέρμα και στα νύχια.
- Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μέσω υγιεινής διατροφής και καλού ύπνου.