Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition φέρνει στο προσκήνιο το κεχρί, ένα παραδοσιακό δημητριακό που φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη διατροφική αξία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της σιδηροπενικής αναιμίας, μιας κατάστασης που πλήττει πλέον περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η έρευνα βασίστηκε σε μετα-ανάλυση 30 μελετών —22 σε ανθρώπους και 8 σε εργαστηριακό επίπεδο— και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία επτά οργανισμών από τέσσερις διαφορετικές χώρες, υπό τον συντονισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Καλλιεργειών για τις Ημιάνυδρες Τροπικές Περιοχές (ICRISAT).
Ποσοστά που εντυπωσιάζουν
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κεχρί μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης κατά 13,2%, ενώ η φερριτίνη ορού —ένας βασικός δείκτης αποθήκευσης σιδήρου στον οργανισμό— εμφάνισε εντυπωσιακή άνοδο κατά 54,7% κατά μέσο όρο. Η έρευνα περιελάμβανε σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών, από παιδιά μέχρι ενήλικες, οι οποίοι κατανάλωναν διαφορετικές ποικιλίες κεχριού για διάστημα που κυμαινόταν από τρεις εβδομάδες έως και 4,5 χρόνια.
Η επικεφαλής της μελέτης, διατροφολόγος Dr. S. Anitha από το ICRISAT, υπογραμμίζει ότι, αν και η περιεκτικότητα του κεχριού σε σίδηρο ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο μαγειρέματος, τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα: πρόκειται για ένα δημητριακό με σαφές διατροφικό αποτύπωμα στην πρόληψη και μείωση της αναιμίας.
Η αξία του κεχριού στο μικροσκόπιο
Η Γενική Διευθύντρια του ICRISAT, Dr. Jacqueline Hughes, τονίζει πως τα ποσοστά αναιμίας αυξάνονται συνεχώς και επηρεάζουν σοβαρά τόσο τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών όσο και την παραγωγικότητα των ενηλίκων. «Η ανάγκη για αποτελεσματικές διατροφικές λύσεις είναι τεράστια. Η ενσωμάτωση του κεχριού σε κρατικά προγράμματα διατροφής μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό βήμα», αναφέρει.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ian Givens από το Πανεπιστήμιο του Reading, κάνει λόγο για την ανάγκη εκτεταμένης διεθνούς έρευνας με ενιαία μεθοδολογία, ώστε να εξεταστούν αναλυτικά οι ποικιλίες κεχριού, οι τρόποι επεξεργασίας και η μαγειρική προετοιμασία, με στόχο τη βελτιστοποίηση των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.
Καταρρίπτοντας μύθους
Αρκετές παλαιότερες θεωρίες υποστήριζαν ότι ο σίδηρος που περιέχει το κεχρί δεν απορροφάται εύκολα λόγω αντιθρεπτικών παραγόντων. Όμως, η μελέτη αυτή φαίνεται να ανατρέπει το αφήγημα. Όπως αναφέρει η Joanna Kane-Potaka, συν-συγγραφέας της μελέτης, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στο κεχρί είναι συγκρίσιμη με άλλες φυτικές πηγές, ενώ τα επίπεδα των αντιθρεπτικών ουσιών είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, οι τεχνικές επεξεργασίας του κεχριού μπορούν να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου έως και 5,4 φορές, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του δημητριακού στη διατροφική υποστήριξη κατά της αναιμίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr.