Στο πλευρό της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, που έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, στέκεται η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τους υγειονομικούς σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι «Ασφάλεια στην Περίθαλψη – Αξιοπρέπεια στην Εργασία».
Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η Πρόνοια και το ΕΚΑΒ βρίσκονται «στα όρια των αντοχών τους» λόγω της δραματικής υποστελέχωσης. Σήμερα υπηρετούν 45.000 μόνιμοι και 25.000 συμβασιούχοι σε οργανικές θέσεις που φτάνουν τις 90.000, ενώ από την αρχή του 2023 το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων παραμένει αρνητικό, με 3.000 λιγότερους εργαζομένους στα νοσοκομεία. Παράλληλα, οι χαμηλοί μισθοί και οι εξαντλητικές συνθήκες αποτρέπουν νέους επαγγελματίες να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι οι νεοδιόριστοι υγειονομικοί αμείβονται με ποσά που δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά, με ενδεικτικά παραδείγματα: νοσηλευτής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 836 ευρώ, βοηθός νοσηλευτή 736 ευρώ, τραυματιοφορέας 684 ευρώ και επιμελητής Β΄ 1.216 ευρώ. Όπως σημειώνει, οι εξευτελιστικές αμοιβές σε συνδυασμό με την έλλειψη του 13ου και 14ου μισθού οδηγούν σε εργασιακή εξάντληση και οικονομικό αδιέξοδο.
Τέλος, η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνόησε πλήρως το υγειονομικό προσωπικό στη ΔΕΘ, αποφεύγοντας να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας, ενώ καταγγέλλει ότι προωθεί ακόμη και 13ωρη εργασία ημερησίως και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, διεκδικώντας επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση, αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων και τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
«Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά με κεντρικά μας συνθήματα Ασφάλεια στην Περίθαλψη- Αξιοπρέπεια στην εργασία
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας- Πρόνοιας- ΕΚΑΒ, βρίσκεται στα όρια των αντοχών τους εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και το υγειονομικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης, προσπαθεί να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες.
Στα Νοσοκομεία έχουμε 45.000 μόνιμο προσωπικό, 25.000 συμβασιούχους στις 90.000 οργανικές θέσεις, σε οργανισμούς του 2012 που δεν αποτυπώνουν το σύνολο των ανεπτυγμένων υπηρεσιών των Νοσοκομείων.
Το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων είναι αρνητικό (3.000 λιγότεροι στα Νοσοκομεία από 1.1.2023 έως σήμερα) καθότι οι προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών υπαλλήλων δεν καλύπτουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων και την ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού αφού συμβασιούχοι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε νέους διαγωνισμούς και καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων στα ίδια ή άλλα Νοσοκομεία.
Υπάρχει αδιαφορία συμμετοχής νέων επαγγελμάτων υγείας για εργασία στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών και των δυσμενών συνθηκών εργασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις οι νεοδιόριστοι υγειονομικοί λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με δεδομένο ότι εμείς λαμβάνουμε 12 μισθούς κατ’ έτος αφού αρνούνται την επαναχορήγηση των 13ου και 14ου μισθού, εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι τον 13ο και 14ο μισθό.
Ένας Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης νεοδιόριστος λαμβάνει 836 ευρώ τον μήνα, ο Δ.Ε. βοηθός Νοσηλευτή 736 ευρώ τον μήνα, ο Τραυματιοφορέας 684 ευρώ τον μήνα και ο επιμελητής β΄ γιατρός 1216 ευρώ τον μήνα. Δε φτάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού τους.
Ένας Νοσηλευτής με φουλ κυκλικό ωράριο, 7 νύχτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες το μήνα λαμβάνει το εξευτελιστικό ποσό των 100-150 ευρώ ως πρόσθετη αμοιβή.
Στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός αγνόησε για άλλη μια φορά το υγειονομικό προσωπικό χωρίς να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ σε προσωπικό, χρηματοδότηση και κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής, όπως αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Δεν εξήγγειλε καν την αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα μετά μάλιστα το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη κατά την πανδημία που εισπράξαμε άπειρα χειροκροτήματα.
Δεν έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει την δυνατότητα 13ωρης εργασίας ημερησίως που θα διαλύει περαιτέρω τη ζωή των εργαζομένων.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ.
Απεργούμε 1 Οκτωβρίου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- ΕΠΑΡΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
- ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
- ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
- ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
- ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ
- ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
- ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΑΔΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ
Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00πμ»