Η σωστή αποθήκευση του μαγειρεμένου φαγητού είναι απαραίτητη όχι μόνο για να διατηρηθεί η γεύση του, αλλά και για να αποφευχθούν τροφικές δηλητηριάσεις και αλλοιώσεις.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για να αποθηκεύετε το φαγητό σας με ασφάλεια.
Αφήστε το φαγητό να κρυώσει (αλλά όχι για πολύ)
Αφού τελειώσετε το μαγείρεμα, αφήστε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο από 2 ώρες.
Αν μείνει έξω για περισσότερο, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα βακτήρια.
Χρησιμοποιήστε καθαρά, αεροστεγή δοχεία
Τοποθετήστε το φαγητό σε καθαρά, στεγνά δοχεία με καπάκι. Τα γυάλινα και τα ανοξείδωτα είναι ιδανικά, καθώς δεν απορροφούν μυρωδιές.
Αν χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για τρόφιμα και ανθεκτικά στη θερμότητα.
Χωρίστε σε μικρές μερίδες
Αν έχετε μαγειρέψει μεγάλη ποσότητα, μοιράστε τη σε μικρότερα δοχεία. Έτσι το φαγητό θα κρυώσει και θα ζεσταθεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα, αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Φυλάξτε άμεσα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
Βάλτε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα.
Διατηρούνται συνήθως τρεις έως τέσσερις ημέρες. Αν σκοπεύετε να τα κρατήσετε περισσότερο, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη, όπου μπορούν να μείνουν για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητα.
Μην ξαναπαγώνετε αποψυγμένο φαγητό
Αν ξεπαγώσετε κάτι, καταναλώστε το μέσα σε 24 ώρες. Η επαναλαμβανόμενη απόψυξη και κατάψυξη αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης και απώλειας γεύσης.
Επαναθερμάνετε σωστά πριν την κατανάλωση
Όταν ζεσταίνετε ξανά φαγητό, φροντίστε να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 75°C. Ανακατέψτε καλά, ώστε να ζεσταθεί ομοιόμορφα.
Μην επαναθερμαίνετε το ίδιο πιάτο πάνω από μία φορά.
Ελέγχετε την όψη και τη μυρωδιά
Αν το φαγητό έχει περίεργη μυρωδιά, αλλοιωμένο χρώμα ή περίεργη υφή, μην το δοκιμάσετε — πετάξτε το. Η ασφάλεια προέχει πάντα.
Η σωστή αποθήκευση του φαγητού δεν απαιτεί κόπο, μόνο λίγη προσοχή. Με αυτές τις απλές κινήσεις, εξασφαλίζετε ότι τα γεύματά σας θα παραμένουν ασφαλή, γευστικά και υγιεινά για περισσότερο χρόνο.