Την ώρα που η κατανάλωση αλκοόλ εξετάζεται πλέον με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, ένας Αμερικανός γαστρεντερολόγος δίνει μια απρόσμενη απάντηση στο ερώτημα: ποιο είναι το πιο «αθώο» ποτό για την υγεία;
Ο Dr. Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος με έδρα την Καλιφόρνια, μιλώντας στη New York Post, ξεκαθαρίζει πως «η καλύτερη επιλογή για την υγεία είναι πάντα η αποχή από το αλκοόλ». Παρ’ όλα αυτά, για όσους πίνουν περιστασιακά, η πιο ήπια επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η τεκίλα – αρκεί να είναι καθαρή και 100% από μπλε αγαύη, χωρίς πρόσθετα ή γλυκαντικά.
Γιατί θεωρείται η «πιο υγιεινή» επιλογή
Η τεκίλα που παράγεται από το φυτό αγαύη Weber περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά. Είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και περιέχει πρεβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Επιπλέον, δεν προκαλεί σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
Ο Dr. Sethi προσθέτει ότι η τεκίλα μεταβολίζεται πιο αργά από τον οργανισμό, γεγονός που περιορίζει τον σχηματισμό τοξικών παραπροϊόντων, όπως η ακεταλδεΰδη – ουσία που ευθύνεται για το οξειδωτικό στρες και τις κυτταρικές βλάβες. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να εξηγεί και τα πιο ήπια συμπτώματα hangover που αναφέρουν αρκετοί καταναλωτές.
Ωστόσο, ο ειδικός τονίζει ότι τα οφέλη αυτά ισχύουν μόνο για την καθαρή τεκίλα, χωρίς αναμείξεις με ζαχαρούχα mixers, χυμούς ή αναψυκτικά – καθώς τέτοιες προσθήκες αναιρούν κάθε πιθανό θετικό αποτέλεσμα.