Breaking news

Το κόλπο για να μην ξεραίνονται αλλαντικά και τυριά στο ψυγείο
A

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο αποτελεί πάντα ένα μικρό μυστήριο για όσους θέλουν τα προϊόντα τους να παραμένουν φρέσκα για περισσότερο. Ένα από τα πιο συνηθισμένα διλήμματα αφορά το πώς διατηρούνται καλύτερα τα αλλαντικά και τα τυριά μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Πολλοί επιλέγουν το αλουμινόχαρτο ή τη μεμβράνη, ωστόσο, αυτές οι επιλογές δεν είναι οι πιο αποτελεσματικές.

Γιατί δεν βοηθούν αλουμινόχαρτο και μεμβράνη

Το αλουμινόχαρτο και η πλαστική μεμβράνη προκαλούν τη δημιουργία υγρασίας και παγιδευμένου αέρα, αλλοιώνοντας την υφή των προϊόντων

Το αλουμινόχαρτο μπορεί ακόμη και να προσθέσει μεταλλικές νότες σε όξινα ή αλμυρά τρόφιμα, ενώ η μεμβράνη προωθεί τη μεταφορά οσμών, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ένα καμαμπέρ να «τραβά» τη μυρωδιά του κρεμμυδιού από το ράφι δίπλα του.

Τα αλλαντικά συχνά χάνουν την υγρασία τους, τα άκρα σκληραίνουν και οι χυμοί τους συμπυκνώνονται.

Η λύση: Συνδυασμός χαρτιού και αεροστεγούς δοχείου

Η πιο αποδοτική μέθοδος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο συνδυασμός δύο επιπέδων αποθήκευσης:

  • Ένα αναπνεύσιμο στρώμα, όπως χαρτί τυριού ή χαρτί ψησίματος, τοποθετημένο απευθείας πάνω στο προϊόν.
  • Ένα αεροστεγές δοχείο εξωτερικά, ιδανικά γυάλινο ή ανοξείδωτο.

Έτσι, διατηρείται ένα σταθερό «μικροκλίμα» στο εσωτερικό του δοχείου και το προϊόν μένει προστατευμένο χωρίς να ξεραίνεται.

Οδηγίες βήμα-βήμα

  • Τυλίξτε το τυρί ή τα αλλαντικά σε χαρτί τυριού ή ψησίματος.
  • Τοποθετήστε τα σε αεροστεγές δοχείο.
  • Προσθέστε χαρτί κουζίνας στη βάση για να απορροφήσει τυχόν υγρασία.
  • Φυλάξτε το δοχείο στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, κατά προτίμηση στο συρτάρι των λαχανικών.
  • Αλλάζετε το χαρτί κάθε 2-3 ημέρες και σκουπίζετε το δοχείο πριν το ξανακλείσετε.

Ειδικές οδηγίες για κάθε τύπο τυριού

Μαλακά τυριά με κρούστα (π.χ. καμαμπέρ): προτιμήστε χαρτί τυριού ή ψησίματος για να «αναπνέει» το προϊόν.

  • Μπλε τυριά: διατηρούνται καλύτερα με λιγότερη θερμότητα και αερισμό.
  • Σκληρά τυριά (όπως γραβιέρα ή παρμεζάνα): τυλίξτε τα σε νοτισμένο βαμβακερό πανί για να μη ξεραθούν.
  • Ημίσκληρα τυριά (όπως προβολόνε): κόψτε τα σε κύβους και φυλάξτε τα σε ελαιόλαδο με μυρωδικά, για επιπλέον άρωμα και φρεσκάδα.

Πώς να διατηρήσετε σωστά τα αλλαντικά

  • Τοποθετήστε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις φέτες για να μην κολλάνε.
  • Προσθέστε χαρτί κουζίνας από πάνω για να απορροφά την υγρασία.
  • Φυλάξτε ξεχωριστά κάθε είδος αλλαντικού, για να μην αναμειγνύονται οι οσμές.

Με αυτό το απλό «διπλό κόλπο», χαρτί και αεροστεγές δοχείο, τα τυριά και τα αλλαντικά παραμένουν φρέσκα, γευστικά και έτοιμα για κατανάλωση για πολύ περισσότερο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις