Η ανακύκλωση του καμένου καφέ μπορεί να προσφέρει λύσεις σε δύο μεγάλα προβλήματα: τη σωστή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και την ενίσχυση της αντοχής του σκυροδέματος. Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε ότι η ενσωμάτωση καμένων κόκκων καφέ στο σκυρόδεμα μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητά του έως και κατά 30%.
Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 10 δισεκατομμύρια κιλά καφέ που καταλήγουν στις χωματερές, εκπέμποντας αέρια θερμοκηπίου, όπως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, που επιβαρύνουν το κλίμα. Παράλληλα, η συνεχής εξόρυξη φυσικής άμμου για την παραγωγή σκυροδέματος δημιουργεί σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις.
Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί διαδικασία πυρόλυσης, όπου τα οργανικά απόβλητα θερμαίνονται πάνω από 350°C σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι ένας πορώδης, πλούσιος σε άνθρακα βιοάνθρακας (biochar), ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί στη μήτρα του τσιμέντου, προσφέροντας αντοχή και σταθερότητα. Δοκιμές με υψηλότερη θερμοκρασία (500°C) έδειξαν μειωμένη ανθεκτικότητα των παραγόμενων σωματιδίων.
Οι πρώτες αξιολογήσεις του σκυροδέματος με καφέ περιλαμβάνουν δοκιμές για κύκλους πάγου/απόψυξης, απορρόφηση νερού και φθορά, ενώ παράλληλα εξετάζεται η χρήση biochar από άλλα οργανικά απόβλητα, όπως ξύλο, τρόφιμα και αγροτικά υπολείμματα.
Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας υπόσχεται σημαντική μείωση της ποσότητας οργανικών αποβλήτων που καταλήγει στις χωματερές, παράλληλα με την προστασία φυσικών πόρων και την ενίσχυση της αντοχής του σκυροδέματος σε κατασκευές.