Breaking news

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πετάτε τον καμένο καφέ
A

Η ανακύκλωση του καμένου καφέ μπορεί να προσφέρει λύσεις σε δύο μεγάλα προβλήματα: τη σωστή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και την ενίσχυση της αντοχής του σκυροδέματος. Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε ότι η ενσωμάτωση καμένων κόκκων καφέ στο σκυρόδεμα μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητά του έως και κατά 30%.

Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 10 δισεκατομμύρια κιλά καφέ που καταλήγουν στις χωματερές, εκπέμποντας αέρια θερμοκηπίου, όπως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, που επιβαρύνουν το κλίμα. Παράλληλα, η συνεχής εξόρυξη φυσικής άμμου για την παραγωγή σκυροδέματος δημιουργεί σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις.

Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί διαδικασία πυρόλυσης, όπου τα οργανικά απόβλητα θερμαίνονται πάνω από 350°C σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι ένας πορώδης, πλούσιος σε άνθρακα βιοάνθρακας (biochar), ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί στη μήτρα του τσιμέντου, προσφέροντας αντοχή και σταθερότητα. Δοκιμές με υψηλότερη θερμοκρασία (500°C) έδειξαν μειωμένη ανθεκτικότητα των παραγόμενων σωματιδίων.

Οι πρώτες αξιολογήσεις του σκυροδέματος με καφέ περιλαμβάνουν δοκιμές για κύκλους πάγου/απόψυξης, απορρόφηση νερού και φθορά, ενώ παράλληλα εξετάζεται η χρήση biochar από άλλα οργανικά απόβλητα, όπως ξύλο, τρόφιμα και αγροτικά υπολείμματα.

Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας υπόσχεται σημαντική μείωση της ποσότητας οργανικών αποβλήτων που καταλήγει στις χωματερές, παράλληλα με την προστασία φυσικών πόρων και την ενίσχυση της αντοχής του σκυροδέματος σε κατασκευές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις