Συναγερμός σήμανε στις ευρωπαϊκές αρχές τροφίμων για την ανάκληση ακατάλληλου μπαχαρικού, μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας.
Ειδικότερα, η ανάκληση αφορά σκόνη κουρκουμά που, σύμφωνα με την επίσημη ειδοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) με αριθμό 2025.8148, κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Η ειδοποίηση καταχωρήθηκε από τις ιταλικές αρχές στις 22 Οκτωβρίου, έπειτα από επίσημο έλεγχο στην αγορά, κατά τον οποίο εντοπίστηκε σαλμονέλα σε δείγμα κουρκουμά. Το προϊόν προέρχεται από την Ινδία και έχει διανεμηθεί σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί μέσω του RASFF.
Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί σκόνη κουρκουμά, ιδίως προϊόντα ινδικής προέλευσης ή χωρίς σαφή σήμανση προέλευσης, καλούνται να μην τα καταναλώσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των παρτίδων. Ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου RASFF και αναμένεται να προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και πιθανές ανακλήσεις προϊόντων από την αγορά, εφόσον εντοπιστούν ύποπτες παρτίδες.
Τι είναι η σαλμονέλα και ο κίνδυνος της σαλμονέλωσης
Σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.
Δεν είναι δυνατό να καταλάβει κάποιος από την εμφάνιση ενός τροφίμου εάν αυτό είναι μολυσμένο με σαλμονέλα ή όχι. Το μολυσμένο τρόφιμο έχει φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μικροοργανισμών που έχουν προσληφθεί.