Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής παραμένουν αγαπημένη επιλογή επαγγελματιών και ερασιτεχνών μαγείρων, χάρη στην αντοχή τους και την αίσθηση που προσφέρουν στο κόψιμο.
Ωστόσο, απαιτούν σωστή φροντίδα για να παραμείνουν υγιεινές και σε καλή κατάσταση. Το καλό νέο είναι ότι μπορείτε να τις καθαρίσετε αποτελεσματικά με δύο απλά υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι: χοντρό αλάτι και λεμόνι.
Οι πλαστικές σανίδες χαράζονται εύκολα και συγκρατούν μικροσκοπικά υπολείμματα τροφής, ενώ μπορεί με τον χρόνο να αφήσουν μικρά θραύσματα πλαστικού στο φαγητό. Το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό, πιο «φιλικό» στο μαχαίρι και προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αρκεί να καθαρίζεται σωστά και να προστατεύεται από την υγρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μαυρίσματα, σκεύρωμα ή μούχλα.
Η φυσική μέθοδος απολύμανσης με αλάτι και λεμόνι
Η μέθοδος που προτείνει ο Chef Zealand αποτελεί έναν φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για βαθύ καθαρισμό της ξύλινης σανίδας, χωρίς τη χρήση χημικών.
Βήμα προς βήμα
-
Πασπαλίστε τη σανίδα με αρκετό χοντρό αλάτι.
Το αλάτι λειτουργεί ως φυσικό αποτριπτικό και απολυμαντικό, απομακρύνοντας λεκέδες και υπολείμματα. -
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε την επιφάνεια.
Με ελαφριά πίεση αφήνετε τον χυμό να αναμειχθεί με το αλάτι. Ο χυμός λεμονιού απομακρύνει μυρωδιές και συμβάλλει στην απολύμανση. -
Αφήστε το μείγμα να δράσει λίγα λεπτά και ξεπλύνετε τη σανίδα με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι πιάτων.
-
Ξεπλύνετε επιμελώς ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα σαπουνιού.
-
Στεγνώστε καλά με καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε τη σανίδα όρθια για πλήρη απομάκρυνση της υγρασίας.
Σωστή συντήρηση με λάδωμα
Ο καθαρισμός δεν αρκεί για τη μακροζωία της ξύλινης σανίδας. Απαραίτητο είναι και το τακτικό «θρέψιμο» με λάδι.
Τι να χρησιμοποιήσετε
-
Ορυκτέλαιο ποιότητας τροφίμων (food-grade mineral oil)
-
Αποφύγετε το ελαιόλαδο και τα άλλα φυτικά έλαια, καθώς μπορεί να ταγγίσουν και να αφήσουν δυσάρεστη οσμή ή αλλοιώσεις στο ξύλο.
Πώς γίνεται το λάδωμα
-
Απλώστε μικρή ποσότητα λαδιού στη στεγνή σανίδα.
-
Τρίψτε με μαλακό πανί σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά.
-
Αφήστε τη σανίδα όρθια όλη τη νύχτα για να απορροφηθεί πλήρως το λάδι.
Καθημερινή φροντίδα
-
Απομακρύνετε υπολείμματα τροφής αμέσως μετά τη χρήση.
-
Πλύνετε με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι.
-
Ξεπλύνετε πολύ καλά.
-
Στεγνώστε εντελώς και τοποθετήστε τη σανίδα όρθια.
Εβδομαδιαίος βαθύς καθαρισμός
Για ακόμη καλύτερη υγιεινή, μία φορά την εβδομάδα:
-
Πασπαλίστε την επιφάνεια με αλάτι ή μαγειρική σόδα.
-
Τρίψτε με μισό λεμόνι.
-
Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά.
Extra συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
-
Μην μουλιάζετε ποτέ την ξύλινη σανίδα στο νερό.
-
Μην τη βάζετε στο πλυντήριο πιάτων.
-
Λαδώστε την επιφάνεια μία φορά τον μήνα ή όταν φαίνεται στεγνή.
-
Αν εμφανιστούν μικρές γρατσουνιές, τρίψτε με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και ξαναλαδώστε.